Lees verder
Marinus Tabak, directeur van de RWE-elektriciteitscentrale in Eemshaven, heeft zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij staat op de lijst van de VVD. Tabak werkt graag mee aan meer feiten en minder polarisatie in het klimaatdebat, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Den Haag

In 2019 werd Marinus Tabak uitgeroepen tot Plant Manager van het jaar. Hij is trots op de prestaties van zijn team in de hypermoderne Eemshavencentrale, die inmiddels deels draait op streng gecertificeerde biomassa. De centrale is uitgerust met een rookgasreiniger van €1 miljard en heeft daardoor nauwelijks uitstoot.

Tabak wil de politiek in om mensen uit de industrie met een bèta-achtergrond, maar ook mensen uit Noord-Nederland beter te vertegenwoordigen in het parlement. Ook wil hij zorgen dat de nuance in het klimaatdebat terugkomt. “De transitie lukt niet als we blijven polariseren. In welk dossier je ook kijkt, overal zie ik geregeld denken in uitersten en weinig in oplossingen.” Zo kan Nederland niet in zijn eentje de hele wereld veranderen. “Zo’n 85 procent van de energiehuishouding is nog fossiel.” De transitie zal dus stapje voor stapje moeten gebeuren. “Betrouwbare energie is het fundament van ons bestaan en van de toekomst.”

Dat het duurzaam moet, staat echter niet ter discussie. Zo wil RWE in 2040 volledig CO2-neutraal zijn. En Tabak gaat nog een stap verder: “Onze droom is om uiteindelijk CO2-negatief te zijn: we willen CO2 uit de lucht halen, door biomassa te combineren met het gebruiken of opslaan van CO2. Van CO2 in combinatie met groene waterstof kunnen we methanol maken. In een grote campus in Duitsland maken we er DME van, een dieselvervanger. En hier in Noord-Nederland willen we een grote elektrolyser, die groene waterstof maakt met behulp van windenergie op zee.”

Lees het volledige interview op de website van de NVDE.