Lees verder
"Ik was me er niet van bewust dat het een wedstrijd was." Christopher Kong van de Britse start-up Better Nature reageerde verbaasd toen hij te horen kreeg dat zijn presentatie de Digitale Start-up Pitch competitie van EFIB 2020 had gewonnen.
Redactie / Brussel

Better Nature is een bedrijf met wortels in Indonesië, waar al eeuwenlang tempeh wordt gemaakt: een vleesvervanger uit gefermenteerde sojabonen. Het bedrijf paste het traditionele recept op de moderne tijd aan en maakt nu een complete productenlijn op basis van soja, maar ook granen en proteïnen. De oorspronkelijke fermentatietijd werd verminderd met 55% tot slechts 18 uur, waardoor het product ook efficiënt op industriële schaal kan worden geproduceerd. De CO2-footprint van het product is 45% kleiner dan die van rundvlees.

Kong wijst erop dat zijn bedrijf de tijd mee had: plantaardig vlees in 2019 ‘mainstream’ geworden. Veel nieuwe aanbieders van vleesvervangers hebben daarbij wel oog voor de smaak en textuur van hun product, maar zien twee aspecten over het hoofd die consumenten belangrijk vinden als ze hun keuze in de supermarkt maken: een betaalbare prijs en gezondheid.

Markt veroverd

Door daar meer op te focussen, heeft Better Nature in het Verenigd Koninkrijk in hoog tempo de markt veroverd. Het product is pas in januari 2020 in de schappen beland en is nu al verkrijgbaar bij 200 supermarkten. Binnen twee maanden was dit het derde best verkopende vleesvrije product op Amazon UK. En tijdens de corona-lockdown behaalde het bedrijf een omzetgroei van 4.500 procent.

De jury van het Digitale Start-up Forum was onder de indruk, zo vertelde Cindy Gerhardt, directeur van Planet B.io, die namens de jury de prijs virtueel uitreikte: “In zo’n korte tijd zo’n range aan producten op de markt brengen, daar zullen veel andere start-ups jaloers op zijn. De jury vindt ook dat Better Nature een traditoneel gerecht op een mooie manier combineert met moderne biotechnologie, met als resultaat een gezond, clean label, eiwitrijk, vetarm, plantaardig en duurzaam geproduceerd product.”

De prijs bestaat uit een uur coaching met een van de experts van DSM of Planet.Bio.

Posters

Winnaar van de wetenschappelijke posters presentaties op EFIB was Sylvain Carcelle, business development manager van Bioréa (Frankrijk), dat de innovatieve ‘continuous airlift’ fermentatie-technologie ontwikkelde waarmee opmerkelijk hoge celconcentraties haalbaar zijn. Cindy Gerhardt: “De jury was zeer onder de indruk van het fermentatiesysteem voor chlorella dat al zes maanden zonder contaminaties actief is, maar ook van de gepassioneerde presentatie en de expertise waarmee Sylvain na afloop vragen wist te beantwoorden.”

EFIB 2021

De prijsuitreiking vormde tevens de afsluiting van EFIB 2020. EFIB is de toonaangevende Europese conferentie voor industriële biotechnologie, die deze week digitaal plaatsvond. Volgend jaar zal EFIB 2021 naar verwachting weer fysiek plaatsvinden, op 6 en 7 oktober in Wenen, Oostenrijk. Zie voor meer informatie de EFIB website.

Beeld: Better Nature