Lees verder
Het tijdperk van fossiele olie is nog lang niet voorbij. De vraag naar olie blijft zeker tot 2040 groeien.
Paris

Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in de nieuwste World Energy Outlook, die deze week verscheen. Het IEA onderstreept de uitdaging van het bereiken van meer ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Gebrek aan alternatieven


De vraag naar olie blijft groeien vanwege het gebrek aan eenvoudige alternatieve brandstoffen in het goederenvervoer over de weg, de luchtvaart en petrochemische, volgens WEO-2016. De vraag naar aardolie voor personenauto’s zal echter afnemen, zelfs als het aantal voertuigen de komende kwart eeuw verdubbelt, stelt het IEA. Dat is te danken aan de verbetering van de efficiëntie van motoren, maar ook aan de opkomst van biobrandstoffen en elektrische auto’s.

Grote vooruitgang


‘Biobrandstoffen boeken een zeer grote vooruitgang in de komende decennia’, stelt IEA-directeur Fatih Birol in een reactie op het rapport. ‘Maar ze worden hoofdzakelijk gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. De uitdaging is nu om het gebruik ervan in de industrie, bouw- en transportsectoren uit te breiden. Daar bestaat nog een enorm potentieel voor groei.”

Het IEA voorziet de komende 25 jaar overigens wel een slinkende rol van steenkool als energiebron in elektriciteitscentrales, ten gunste van windenergie en aardgas.