Lees verder
In Nederland vragen bedrijven vergeleken met andere landen veel intellectuele eigendomsrechten (IER) aan, meldt het Dagblad FD. Dat blijkt uit vandaag (11 oktober) gepubliceerd onderzoek van het Europees Octrooibureau (EPO) en het European Union Intellectual Property Office (EUIPO), over de periode 2017-2019.
Redactie / Rijswijk

In Nederland worden vooral bovendien veel gewasregistraties aangevraagd: tien keer het Europese gemiddelde. IER-intensieve sectoren zijn vooral actief op het gebied van tuinbouw en bloemengroothandel, medische apparatuur, chemische producten, voedingsindustrie en cosmetica.

Victor Veefkind van het EPO zegt in het FD dat het aantal IER-aanvragen een indicator van het vertrouwen dat bedrijven hebben in de toekomstige winstgevendheid van hun innovaties. Intellectueel eigendom aanvragen en behouden kost namelijk minstens €10.000. Dat bedrag kan afhankelijk van de looptijd oplopen tot €30.000. Volgens Veefkind hebben Nederlandse bedrijven echter veel baat bij eigendomsbescherming, omdat ze veelal op export zijn gericht.

Economische impact

Uit het onderzoeksverslag blijkt dat in de periode 2017-19 IER-intensieve ruim bedrijven 61 miljoen directe banen opleveren en 20 miljoen indirecte banen in de toeleverende industrie en dienstverlening. Zij waren verantwoordelijk voor 6,4 biljoen euro aan inkomsten, dat is meer dan 47% van het bbp van de EU. Ze vertegenwoordigden ruim 75% van de handel binnen de EU en ruim 80% van zowel de EU-invoer als de EU-export. De lonen in deze bedrijven liggen ook gemiddeld 41% hoger dan in niet-IER-intensieve bedrijven.

Opmerkelijk is verder dat elke tiende Europese octrooiaanvraag die in 2019 door een EU-bedrijf of uitvinder werd ingediend, verband hield met het verminderen of voorkomen van de uitstoot van broeikasgassen.

Beeld: SeventyFour/Shutterstock