Lees verder
Nederlandse bedrijven staan in de Europese top drie van aanvragen voor octrooien (patenten) voor groene waterstoftechnologie. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA).
Redactie / Den Haag

Europa en Japan lopen volgens deze studie voorop in de wereldwijde octrooien op het gebied van waterstoftechnologie. De VS verloren terrein in de periode 2011-2020. Innovaties uit Zuid-Korea en China beginnen nog maar net op te komen op internationaal niveau.

In de periode 2011-2020 vroegen Nederlandse bedrijven in totaal 446 patenten aan. Meer dan de helft daarvan waren voor innovaties in de waterstofproductie: 283 patenten. Het aantal octrooiaanvragen per jaar voor innovaties in de waterstofproductie is in deze periode ook ruim verdubbeld: van 21 aanvragen in 2011 naar 47 in 2020. Hiermee staat Nederland in de top 3 van Europa.

Bijna 60% van de patenten op waterstoftechnologieën komt van grote bedrijven, waaronder Shell, Sabic en Philips. Daarnaast vragen ook mkb-bedrijven octrooien aan, waaronder 10 start-ups.

Actueel onderzoek

De studie van het EOB en IEA is volgens deze partijen het meest uitgebreide, wereldwijde actuele onderzoek naar waterstofoctrooien tot nu toe en heeft op technologieën voor het volledige scala van waterstofvoorziening, opslag, distributie, transformatie en eindgebruikerstoepassingen. Ook wordt in de studie gekeken naar nieuwe
zoekstrategieën om de innovatie van gevestigde fossiele-brandstofprocessen te vergelijken met die in opkomende technologieën.

De markt voor waterstoftechnologie is interessant voor investeerders. De afgelopen 10 jaar ging wereldwijd meer dan de helft van alle durfkapitaalinvesteringen naar start-ups in de waterstofsector mét patenten. Het gaat in totaal om meer dan $ 10 miljard.

Nederland ondersteunt de ontwikkeling van waterstoftechnologie onder meer met € 1,6 miljard vanuit het Europese programma IPCEI (Important Project of Common European Interest) Waterstof. Het Nationaal Waterstofprogramma (NWP) ondersteunt toepassingen van waterstof in verschillende sectoren. Het programma International Clean Energy Partnership (ICEP) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zet zich in om de Nederlandse waterstofsector internationaal goed te positioneren.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock