Lees verder
Innovaties op het gebied van 'smart homes', ofwel domotica, kunnen consumenten energie en geld besparen en hun impact op het milieu verkleinen. Dat maakte het Koreaanse bedrijf Samsung vorige week bekend tijdens de internationale elektronicavakbeurs CES 2023.
Redactie / Las Vegas

Het gaat daarbij om nieuwe diensten zoals SmartThings Energy, maar ook bijvoorbeeld wasmachine-technologieën zoals slimme wascycli en filters tegen het vrijkomen van microplastics uit kleding tijdens het wassen. Ook werkt Samsung in de VS samen met Siemens en Resideo (voorheen Honeywell) aan een woongemeenschap met volledig CO2-neutrale huishoudens.

“Onze ambitie is om wereldwijd het meest energie-efficiënte apparatenmerk te worden, en onze nieuwste producten en partnerschappen zullen helpen om duurzaam leven voor meer mensen en meer gemeenschappen werkelijkheid te maken”, zei Moohyung Lee, EVP en hoofd van het R&D-team van de Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Energiebesparing

Samsung maakt daarbij gebruik van haar eigen smarthome platform SmartThings, waaraan wereldwijd inmiddels meer dan 80 miljoen apparaten zijn aangesloten, van koelkasten en wasmachines tot verlichting, stofzuigers en bewakingssystemen. Dankzij de nieuwe energiebesparende modus van het platform, AI Energy Mode2 genoemd, claimt Samsung dat haar slimme koelkasten 15% energie kunnen besparen, airconditioners tot 20% en wasmachines tot 35%.

Het U.S. Environmental Protection Agency (EPA) kende Samsung daarom de eerste SHEMS-certificering (Smart Home Energy Management Systems) voor de massamarkt toe. Deze certificering erkent slimme huishoudelijke apparaten en diensten die verbonden apparaten beheren en automatiseren. Ze geven consumenten inzicht in hun energieverbruik, waardoor energiebesparend gedrag wordt gestimuleerd en kosten worden verminderd. Ook stemmen ze de energievraag van aangesloten apparaten beter af, waardoor de druk op het het stroomnet wordt verminderd.

De EPA heeft ook 260 ENERGY STAR®-certificaten toegekend aan Samsung-huistoestellen, waaronder 43 “Most Efficient”-erkenningen. Eerder ontving Samsung als een van de weinigen de prestigieuze ENERGY STAR Corporate Commitment Award.

Nul-uitstoot thuis

Uiteindelijke heeft Samsung de ambitie bij te dragen aan volledige energie-onafhankelijkheid van huishoudens. In de VS, in Littleton Colorado, start Samsung samen met Siemens en Sterling Ranch het Smart City Project. Hierbij gaat het om de vorming van een duurzame woongemeenschap met 30.000 inwoners. Zij krijgen met SmartThings Energy real-time inzicht krijgen in hun energie-, water- en aardgasgebruik. In de hele gemeenschap zullen zonnepanelen en thuisbatterijen energie produceren en opslaan, terwijl energie-efficiënte apparaten het stroomverbruik verminderen en het watergebruik controleren om hulpbronnen te besparen. Deze technologieën worden gekoppeld aan de slimme infrastructuuroplossingen van Siemens en de smart home en energie-optimalisatie oplossingen van Resideo Technologies. Het uiteindelijke doel is het realiseren van een ‘netto-nul’ levensstijl.

Verder wordt de mogelijkheid onderzocht om Samsungs apparaten te integreren met de smart grid-oplossingen van Resideo, om klanten aan te sluiten op energiebeheerprogramma’s in Californië en Texas. Op die manier willen de bedrijven samen meer gemeenschappen smart-grid ready maken.

Beeld: Audio und werbung/Shutterstock