Lees verder
­De vraag naar zowel elektriciteit als duurzame elektronen zal de komende jaren alleen maar toenemen. Deze vraag kan gedeeltelijk voorzien worden via centrale energie opwekking, zoals wind op zee. Een deel zal echter lokaal geproduceerd, opgeslagen en toegepast moeten worden.
Redactie / Arnhem

De uitdaging hierbij is om de vaak fluctuerende bronnen, zoals zon, wind en biomassa, en het gebruik van energie lokaal in evenwicht te brengen. Dit wordt gedaan door slimme decentrale energiesystemen, de Smart Energy Hubs. De Smart Energy Hubs stemmen vraag en aanbod van energie op elkaar af. Maar ook sturing en monitoring, inzicht in verbruik en opbrengst kan via deze SEH’s. Hierdoor pakken SEH’s lokale opgaven rondom netoverbelasting, hoge temperatuurbehoefte en verduurzaming van transport aan.

­Kunnen Smart Energy Hubs helpen bij het behalen van de energiedoelstellingen uit het klimaatakkoord? En in hoeverre versterken de SEH’s de innovatiekracht in Oost-Nederland? Daarover organiseert innovatienetwerk Kiemt op 15 november een ontbijtsessie (‘Early Morning Talk’) in Arnhem, met ondernemers en experts.

Kijk voor meer informatie in de agenda.

Beeld: Eviart/Shutterstock