Lees verder
Het leven wordt almaar duurder en niet goedkoper. Het is een waarheid als een koe, maar slecht nieuws als het gaat om de energieprijzen. Die stijgen in sneltreinvaart, doordat Rusland hiermee de oorlog in Oekraïne financiert. Een terugkeer naar een 'normaal' niveau lijkt verder weg dan ooit.
Redactie / Brussel

Oplossingen om energie-armoede te voorkomen, zoals overheidssubsidies, kunnen daar hoogstens deels en tijdelijk tegenop boksen. Een snelle opschaling van onze eigen hernieuwbare energieproductie is noodzakelijk. Daarin speelt bioenergie een belangrijke rol. Nu al is biomassa de belangrijkste hernieuwbare energiebron in de EU. Het roept bij sommigen gemengde gevoelens op, maar er is voorlopig geen snel inzetbaar alternatief.

Bioenergy Europe benadrukt dan ook dat het voor de EU juist in deze tijd van cruciaal belang is om te profiteren van al haar inheemse hernieuwbare hulpbronnen. Direct beschikbare en concurrerende opties zoals moderne en duurzame bio-energie moeten worden opgenomen in de portfolio van strategische oplossingen.

Beheersbare cashflow

Bioenergie uit regionale bronnen kan de impact van hoge prijzen op de energierekening van consumenten direct verlichten. Het kan dure brandstoffen voor energieproductie vervangen. Zo is een houtkachel bijvoorbeeld te gebruiken om een of twee kamers in huis te verwarmen, waardoor de hoofdketel (in Nederland gewoonlijk op aardgas en in andere landen soms op stookolie) minder hoeft te worden gebruikt.

Ook kunnen consumenten biomassa in kleine hoeveelheden inkopen. Een zak houtpellets van 15 kilo kost slechts zo’n 5 euro. Het helpt kwetsbare consumenten om hun cashflow beter te beheren. Bioenergie mag daarom beslist niet worden vergeten in het arsenaal met hernieuwbare energie-opties.

Lees de volledige reactie van Bioenergy Europe op de energieprijzen op de website Biomassafeiten.

Beeld: Ilya Papyvanau/Shutterstock