Lees verder
12,1% van de Nederlandse economie is duurzaam. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek in opdracht van MVO Nederland. De Nieuwe Economie Index (NEx), zoals dit cijfer wordt genoemd, geeft voor het eerst het percentage van de Nederlandse economie aan dat ‘nieuw’ is: circulair, klimaatneutraal en inclusief, ook in de keten.
Redactie / Utrecht

De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben: Nieuwe rijkdom (9,9%), Echte prijzen (17,2%), Transparante ketens (6,2%), Inclusief ondernemen (23,8%), Duurzame energie (6,2%), Biodiversiteit (8,9%) en Circulaire economie (12,1%).

Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland: “Op het moment dat we een NEx van 20% bereiken, in 2025, is er geen weg terug. Dat is het kantelpunt – vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller. Met een NEx van 12,1% in 2020 zien we dat het begin er zeker is, maar er moet dus ook nog enorm veel gebeuren.” Dat geldt zeker op het gebied van groene energie: 6,2%. “Daarmee is Nederland hekkensluiter van Europa.”

Het NEx-onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, in samenwerking met Rabobank, KPMG, Milgro en IUCN. MVO Nederland heeft met de NEx voor het eerst de duurzaamheid van de Nederlandse economie in één getal uitgedrukt, en gaat het NEx-onderzoek jaarlijks herhalen.