Lees verder
Nederland heeft een koppositie op het gebied van circulaire economie en duurzame overheidsinkopen. Op het gebied van duurzame energie loopt het land echter flink achter.
Redactie / Brussel

De Europese Unie noemt Nederland in haar tweejaarlijkse Evaluatie Uitvoering EU-Milieubeleid 2019 ‘een voorbeeld voor publiek -private samenwerking’ in de circulaire economie. Het programma Nederland circulair in 2050 is ‘een van de meest vergaande programma’s in de EU’. Kleine bedrijven worden in ons land steeds meer circulair en het recyclingspercentage van stedelijk afval behoort tot de hoogste van de EU.

Energiebeleid onvoldoende

Voor het energiebeleid krijgt Nederland echter een dikke onvoldoende. Eurocommissaris Miguel Arias Cañete (Klimaatactie en Energie) wees er vorige week tijdens een bezoek aan minister Eric Wiebes (EZK) op dat Den Haag een nieuw plan moet maken, omdat het van alle Europese landen het meest achterloopt bij zijn doelstelling: 14% duurzame energie in 2020. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zal het aandeel van duurzame energie volgend jaar ten hoogste 12,2% zijn.