Lees verder
De Nederlandse 3D printing markt is volop in ontwikkeling. in 2016 wast de markt goed voor een omzet van zo'n 100 miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van 2015. Verwacht wordt dat die groei dit jaar doorzet naar een omzet van €120 miljoen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van ABN Amro en Berenschot.
's-Hertogenbosch

Nadeel is wel dat 3D printers nog niet zo duurzaam zijn. Voor 1 kilo aan geprint product is zo’n 10 kilo aan grondstoffen nodig. Er blijft dus 9 kilo aan afval over, waarvan slechts de helft via een chemisch proces kan worden omgezet in poeder dat opnieuw te gebruiken is. De andere helft verdwijnt in de prullenbak als afval. Juist daar liggen de kansen voor Nederland volgens David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN Amro. ‘Grondstoffen zijn ontzettend duur. Wij hebben in Nederland een drietal bedrijven, die goed bezig zijn met het hergebruik van afval. Zij weten dit afvalplastic om te zetten in nieuwe korreltjes. Dat verloopt goed. Waste als grondstof voor 3D printing.’

BFF & Rely

Nederland neemt wereldwijd een leidende positie in als het gaat om gerecycled filament.  Een van de toonaangevende bedrijven is Better Future Factory (BFF). Onder het merk Refil bieden zij verschillende soorten gerecycled filament aan. Dat wordt bijvoorbeeld gehaald uit oude dashboards, PET-flessen en koelkastinterieurs. BFF is hiermee marktleider. Relay 3D is een andere Nederlands bedrijf dat hard aan de weg timmert. Zij waarderen SLS-poeder opnieuw op.

De internationale markt voor 3D printing groeit hard. Steeds meer eindproducten worden gerpint. Vooral metaalprinters worden al op industriële schaal ingezet voor de lucht- en ruimtevaart, medische markten, machinebouwers en maakindustrie.

Voor meer informatie zie het complete onderzoeksrapport.