Lees verder
Chlorella-producent en groothandel van microalgen Duplaco vertwintigvoudigt de productie en wordt hiermee in één klap de grootste algenproducent van Europa. Algen spelen een belangrijke rol in de eiwittransitie: ze vormen bijvoorbeeld een grondstof voor vleesvangers.
Redactie / Oldenzaal

De uitbreiding betekent dat de productieomgeving verhuist, van Hengelo naar Oldenzaal, waar het bedrijf ook een modern R&D centrum krijgt. Oprichter Marcel Oogink schetst een horizon die alweer verder reikt: “We willen binnen vijf jaar 100 keer meer produceren. Dat betekent feitelijk een groei van 10 tot 15 ton per jaar naar 200 tot 300 ton per jaar aan microalgen, vers en in vaste vorm.”

Haalbare ambitie

Het is volgens Oogink een haalbare ambitie: “Gezien de explosieve vraag naar vleesvervangers en het dreigende tekort aan grondstoffen voor plantaardige eiwitten staan voor ons alle lichten op groen.” Begin januari meldde de zakenbank Barclays dat de wereldwijde omzet van vleesvervangers in tien jaar tijd zal stijgen naar $ 140 miljard. Keerzijde is dat deze groei leidt tot grondstoffen-schaarste en snel stijgende prijzen van soja-eiwitten.

Volgens Oogink is nu dan ook hét juiste moment om de productie op te schalen. Heterotroof (op basis van suiker) gekweekte algen vormen een duurzaam alternatief voor soja. Ze bevatten een eiwitgehalte van 65%, zijn niet afhankelijk van zonlicht en de benodigde oppervlakte voor de productie is beperkt. “Daarnaast lopen we voorop in onze innovatieve productietechnieken, mede dankzij de contacten met kennisinstellingen als Wageningen Universiteit.”