Lees verder
Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft twee Amsterdamse start-ups in de circulaire economie leningen van elk € 300.000 verstrekt voor een Proof-of-Concept traject in de toepassing van micro-algen als plantenvoeding en de vermarkting van een technologie om fosfor terug te winnen uit afvalstromen.
Redactie / Amsterdam

Algae Innovations Netherlands (AIN) kan dankzij deze lening de werking aantonen van nieuwe, op algen gebaseerde, natuurlijke plantenvoeding in de teelt van voedings- en siergewassen.

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Swammerdam Institute for Life Sciences) is een unieke toepassing ontwikkeld waarbij specifieke micro-algen (AquaPhyto) worden toegepast als plantenvoeding. Dat leidde tot een gezamelijke patentaanvraag. Bij de toediening van AquaPhyto aan planten komt een breed spectrum aan nuttige stoffen vrij en wordt de bio-activiteit tussen plant-bodem-omgeving gestimuleerd. Dit bevordert de groei van de planten en bevordert de plantweerbaarheid op natuurlijke wijze.

Fosfor uit afval

Bij de chemie-startup SusPhos is de lening onderdeel van een grotere financieringsronde om een gepatenteerde technologie naar de markt te brengen waarmee fosfaat met hoge zuiverheid kan worden opgewaardeerd uit afvalstromen. De technologie is gebaseerd op een door de UvA ontwikkeld patent. Het eindproduct kan concurreren met de huidige producten op de markt.

Fosfor is een eindige grondstof die essentieel is voor het leven op aarde en wordt gebruikt in kunstmest, vlamvertragers en vele andere producten. De EU verplicht waterzuiveraars en boeren om fosfaten af te vangen om te voorkomen dat ze in het grondwater eindigen. Het terugwinnen en zuiveren van fosfaten is van groot belang.

Innovatiefonds

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het Innovatiefonds ondersteunt ondernemers in de Provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-of-Concept.