Lees verder
De Intermountain kolencentrale (IPP) in Delta, Utah wordt de komende jaren omgebouwd naar 100% hernieuwbare energie. Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) ontwikkelt hiervoor twee luchtgekoelde droge aandrijfsystemen met met waterstofrijke brandstof en een lage NOx-uitstoot.
Redactie / Delta

Het is voor het eerst dat de gasturbines speciaal worden ontworpen voor de transitie van kolen naar aardgas en uiteindelijk naar groene waterstof. De initiatiefnemers hopen op deze manier een routekaart te maken voor de wereldwijde industriële transitie naar een koolstofvrije economie.

Opslag in zoutkoepel

In mei 2019 kondigde MHPS samen met Magnum Development plannen aan voor de ontwikkeling van het Advanced Clean Energy Storage (ACES) -project, naast de kolencentrale. In dit project wordt hernieuwbare energie gebruikt om waterstof te produceren door middel van elektrolyse. De waterstof wordt opgeslagen in een ondergrondse zoutkoepel die op deze locatie aanwezig is, met behulp van bewezen technologie die al 30 jaar wordt gebruikt om waterstof te leveren aan Amerikaanse raffinaderijen in de Gulf Coast van de Verenigde Staten. Opgeslagen hernieuwbare waterstof kan stroom leveren wanneer de beschikbaarheid van wind en zon vanwege de weersomstandigheden en het tijdstip van de dag beperkt is, en kan ook seizoensgebonden energieopslag leveren uit hernieuwbare energiebronnen.

De overgang naar hernieuwbare brandstoffen in de IPP-kolencentrale begint in 2025, wanneer de werking turbines commercieel kan worden gegarandeerd en een mix van 30% waterstof en 70% aardgas kunnen gebruiken. Dit brandstofmengsel zal de CO2-emissies met meer dan 75% verminderen in vergelijking met de steenkool. Tussen 2025 en 2045 wordt het waterstofgehalte systematisch verhoogd tot 100%, waardoor een grootschalige koolstofvrije energieopwekking mogelijk wordt.

Beeld: Philkon Phil Konstantin / Public domain