Lees verder
Energiebedrijf Masdar uit de Verenigde Arabische Emiraten, Havenbedrijf Amsterdam, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy uit Nederland gaan de opzet van een toeleveringsketen voor groene waterstof tussen Abu Dhabi en Amsterdam onderzoeken. Deze week hebben de partijen een memorandum van overeenstemming (MoU) hierover ondertekend.
Redactie / Abu Dhabi

De geëxporteerde groene waterstof zal worden geleverd aan belangrijke Europese sectoren – duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), staalproductie en bunkering voor de scheepvaart – en zal ook worden geleverd aan nieuwe, opkomende Europese afnemers, via pijpleidingen, vrachtwagens en binnenschepen. Samen zullen de partijen verschillende methoden voor het vervoer van waterstof onderzoeken, met de nadruk op vloeibare organische waterstofdragers en vloeibare waterstof.

HE Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE, COP28-voorzitter en voorzitter van Masdar: “De VAE willen een centrale rol spelen in de opkomende groene waterstofeconomie en dit partnerschap met de haven van Amsterdam en geassocieerde spelers in de groene waterstofruimte zou Abu Dhabi helpen positioneren als een belangrijke hub voor de ontwikkeling van groene waterstof.”

“Nederland wil graag groene waterstofcorridors ontwikkelen met belangrijke toekomstige exporterende landen zoals de VAE”, zegt Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken van Nederland. “Ons land is goed gepositioneerd om een waterstofhub te worden voor de Noordwest-Europese markt.”

1 miljoen ton per jaar

Groene waterstof wordt geproduceerd met groene elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind of zon, in een proces waarbij water via elektrolyse wordt gescheiden in zuurstof en waterstof. De wereldwijde markt voor groene waterstof zal tegen 2030 naar verwachting 72 miljard dollar bereiken. PricewaterhouseCoopers (PWC) schat dat de vraag naar waterstof tegen 2050 150 tot 500 miljoen ton per jaar kan bedragen.

Masdar kondigde in december zijn nieuwe groene waterstof business unit aan, met als doel tegen 2030 100 GW hernieuwbare energiecapaciteit en een groene waterstofproductie van 1 miljoen ton per jaar te bereiken. De Haven van Amsterdam wil eenzelfde hoeveelheid jaarlijks gaan importeren.

Beeld: Masdar