Lees verder
Drie bedrijven hebben een overeenkomst bereikt om de eerste hoeveelheden biomethaan uit Oekraïne aan Europa te verkopen, aldus Regional Gas Company (RGC), het grootste gasdistributiebedrijf van Oekraïne. Biomethaan (groen gas) is een groene vervanger van aardgas.
Redactie / Kiev

De eerste leverancier die wordt aangesloten is het landbouwbedrijf Gals Agro in het noordwesten van Oekraïne. Het Nederlandse handelshuis STX gaat de verkoop van biomethaan via een virtueel handelspunt (VTP) inrichten. In de eerste helft van 2023 zal Regional Gas Company de tweede biomethaanfabriek aansluiten op de gasdistributienetwerken in centraal-westelijk Oekraïne. Langs deze route gaat de Yuzefo-Mykolaivska Biogas Company 2.500m3 biomethaan per uur leveren, dat is bijna 18 miljoen m3 per jaar.

De meeste fabrieken in Oekraïne gebruiken nu biogas om elektriciteit en thermische energie voor eigen gebruik te produceren. Bij de verbranding van biogas gaat ongeveer 50% van de energiewaarde verloren. Bij de productie van biomethaan bedraagt dit verlies slechts 7-10%.

Uitbreiding

“Voor ons is de overgang van het gebruik van biogas voor de productie van elektriciteit naar de productie van biomethaan een overtuigende stap in termen van investeringen”, aldus CEO Oleg Dzhuryk van de Yuzefo-Mykolaivska Biogas Company. “Tijdens de oorlog hebben we geïnvesteerd in de levering van een modulaire amine-installatie om biogas te verrijken tot biomethaan, geleverd door het Oekraïens-Nederlandse bedrijf UTC. In de toekomst overwegen wij een geleidelijke verhoging van de aansluitingscapaciteit van het gasnet. Binnen twee jaar zullen we die bijna vervijfvoudigen.”

STX Commodities BV verkoopt momenteel ongeveer 10% van het biomethaan in Europa en wil dit uitbreiden, zegt Bart Wesselink (chief financial and risk officer bij STX Commodities) in Dagblad het FD. Dankzij zijn uitgestrekte landbouwareaal beschikt Oekraïne over uitstekende mogelijkheden voor de productie van biomethaan. De verwachting is dat het land tegen 2050 tot 8 miljard m3 per jaar aan biomethaan kan produceren; bijna een derde van de (aard)gasvraag van voor de Russische invasie.

Beeld: Nellia2/Shutterstock