Lees verder
Koninklijke DSM heeft de 2020 Bright Science Award in materiaalwetenschappen toegekend aan professor Marc Hillmyer van de afdeling chemie van de Universiteit van Minnesota Twin Cities.
Redactie / Geleen

De Bright Science Award in materiaalwetenschappen is bedoeld als onderscheiding voor wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan fundamenteel of toegepast onderzoek op het gebied van duurzame materialen en wiens werk een belangrijke rol speelt bij het helpen van bedrijven die betrokken zijn bij de materiaalindustrie om duurzamere strategische richtingen te volgen.

De jury heeft professor Hillmyer geselecteerd uit acht genomineerden, vanwege de wetenschappelijke breedte en diepte van zijn werk en de relevantie ervan voor de vooruitgang van biobased en circulaire materialen. Zijn werk combineert diepgaande kennis van polymeersynthese en polymeereigenschappen.

Duurzaam leiderschap

De jury prijst het duurzaam leiderschap en de bijdragen van professor Hillmyer aan de bredere wetenschappelijke gemeenschap, waaronder zijn werk bij de American Chemical Society (ACS), het stimuleren van studenten aan de University of Minnesota Twin Cities, zijn functie als directeur van het Center for Sustainable Polymers en zijn werk als hoofdredacteur van Macromolecules, een tijdschrift uitgegeven door ACS.

“Ik waardeer de toewijding van DSM om de meest urgente maatschappelijke problemen ter wereld op te lossen, aangezien veel van deze kwesties verband houden met duurzame materiaalwetenschap, en ik ben erg dankbaar dat ons werk in het gebied op deze manier is erkend”, reageert professor Hillmyer.

Dr. Marcus Remmers, Chief Technology Officer van DSM, merkt op: “Als een op wetenschap gebaseerd bedrijf, met een doelgerichte strategie, geloven we dat het onze verantwoordelijkheid is om buitengewone wetenschappers te erkennen en te belonen die hun leven er aan wijden om onze wereld een betere plek te maken. Een van die buitengewone wetenschappers is professor Hillmyer, wiens baanbrekend onderzoek in de materiaalwetenschap van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van producten en toepassingen die de samenleving helpen bij de overgang naar een biobased economie, gebaseerd op het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het stimuleren van meer circulariteit.

“Bij DSM nemen we dit zelf vrij serieus. Neem DSM Engineering Plastics, dat in 2019 aankondigde tegen 2030 een volledig alternatief assortiment te zullen aanbieden van zijn bestaande portfolio op basis van bio- en/of gerecyclede materialen. Bedrijven die betrokken zijn bij de materialenindustrie zouden niet in staat zijn een dergelijke overgang maken zonder het belangrijke werk van wetenschappers zoals professor Hillmyer .”

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op de IUPAC-MACRO-conferentie op 5-9 juli 2020 op JeJu Island, Zuid-Korea. Tijdens een symposium over de DSM Award zal professor Hillmyer een dankwoord houden, gevolgd door lezingen van gerenommeerde wetenschappers op het gebied van macromoleculaire wetenschappen.

De 2020 Bright Science Award wordt jaarlijks georganiseerd door DSM in samenwerking met de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), de wereldautoriteit op het gebied van chemische nomenclatuur en terminologie. Het Awards-programma omvat jaarlijkse prijzen voor promovendi en prijzen voor ervaren wetenschappers. Elk even jaar wordt de prijs uitgereikt aan materiaalwetenschappers. In oneven jaren gaat de prijs naar wetenschappers op het gebied van life sciences. Gekoppeld aan de prijs is een geldbedrag van € 25.000, te besteden aan de onderzoeksgroep van de prijswinnaars.