Lees verder
Vijf studententeams presenteerden begin deze maand realistische plannen voor een 'Bioraffinaderij voor biobrandstoffen en biochemicaliën' tijdens de finale van de jaarlijkse LST MSc ontwerpwedstrijd van Havenbedrijf Rotterdam, TU Delft en de BE-Basic Foundation.
Delft

Vijf studententeams presenteerden begin deze maand realistische plannen voor een ‘Bioraffinaderij voor biobrandstoffen en biochemicaliën’ tijdens de finale van de jaarlijkse LST MSc ontwerpwedstrijd van Havenbedrijf Rotterdam, TU Delft en de BE-Basic Foundation.

Het winnende team (Carla Prat Llenas, Robert Stella, Berber Stevens, Ewout Knibbe, Lieke van den Eijnden) ontwierp een bioraffinaderij op basis van het cascade-systeem, waarbij barnsteenzuur, melkzuur en farnesane werden gewonnen uit de oorspronkelijke lignine-fractie uit houtpellets. Dat leverde een geldprijs op van € 400.

Beschikbare technologie


De winnaars werden bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het World Port Centre in Rotterdam. In de LST MSc ontwerpcompetitie pakken studententeams een realistische case aan waarin de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis centraal staat. Doel daarvan is het aanscherpen van de technische en economische vaardigheden van studenten, tegelijk met het stimuleren van creativiteit, innovatievermogen en teamwork. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van reeds beschikbare technologie.

Onder de indruk


De jury, onder voorzitterschap van prof. dr. ir. Luuk van der Wielen (BE-Basic) was onder de indruk van de analyse die het team maakte van de mogelijkheiden om het innovatieproces te versnellen, bij een minimale behoefte aan subsidie. Ook de andere teams presenteerden volgens Van der Wielen interessante concepten, maar die bleken niet allemaal winstgevend te zijn.’ Andere juryleden waren: dr.ir. Jan van Breugel (voormalig CTO Corbion), prof. dr. Isabel Arends (voorzitter van de faculteit Biotechnology, TU Delft), ir. Peter Flippo MBM (business development Bioprocess Pilot Facility) en Rop Zoetemeijer (voorzitter Biobased Delta).