Lees verder
Mars Nederland wil uiterlijk in 2040 wereldwijd een einde hebben gemaakt aan al het gebruik van fossiele brandstoffen en alle uitstoot van broeikasgassen in haar productie.
Veghel

Dat maakte Jack Tabbers, algemeen directeur Mars Nederland, afgelopen weekend bekend tijdens het Veghelse cultureel en culinair festival Fabriek Magnifique.

Mars Nederland staat sinds 1962 in Veghel en is ’s werelds grootste chocoladerepenfabriek. Dagelijks rollen hier meer dan 12 miljoen chocoladerepen van de band. Volgens Tabbers heeft het bedrijf de verantwoordelijkheid om aan kop te lopen op het gebied van duurzaamheid.

Dat gebeurde tot nu toe onder meer door te investeren in een warmtepomp-installatie, die het mogelijk maakt om warmte uit het productieproces elders in de fabriek te hergebruiken. Een eigen waterzuiveringsinstallatie zuivert het afvalwater uit de fabriek voor 99%. Van alle afval wordt 97% hergebruikt. Bekend zijn ook de inspanningen van Mars voor het maken van een biobased wikkel voor de chocoladerepen, samen met Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout.

Popup-fabriek


Tijdens het festival verwelkomde Mars Nederland 6.000 bezoekers in een ‘popup’fabriek. Zij konden kiezen tussen de linker en de rechter fabriek, net als in de commercial van Twix. In de linkerfabriek waanden festivalgangers zich op een cacaoplantage, konden ze chocoladekunst bewonderen en hun eigen Twix samenstellen. In de rechterfabriek konden bezoekers chocolade schilderen, 3D printen en natuurlijk ook proeven. Aan beide zijden werd de boodschap over duurzaamheid uitgedragen.

Mars Nederland is fabrikant van vele bekende merken. Behalve Mars zijn dat o.a. M&M’s, Snickers, Twix, Freedent, Suzi Wan en Uncle Ben’s. Ook maakt Mars Nederland dierenvoer, waaronder Pedigree en Whiskas. Wereldwijd heeft moederbedrijf Mars Incorporated 80.000 medewerkers, in Nederland 1.200.

Meer informatie is te vinden op de website.