Lees verder
Dutch Green Carbon, Solar Team Eindhoven en TU/ecomotive, zijn genomineerd voor de Automotive Innovation Award 2017. Zij zijn kanshebbers in de categorie Challenging Concepts.
Nederweert

Het bedrijf Dutch Green Carbon produceert met behulp van innovatieve technologie een ‘groene’ carbon black. Deze wordt volledig gewonnen uit oude autobanden. Carbon black wordt gebruikt als vulmiddel en draagt bij aan de slijtvastheid van banden. Hiermee levert het bedrijf een bijdrage aan het beperken van de CO2-uitstoot en het oplossen van het afvalprobleem.

Met de EM-04, een auto gemaakt van biocomposieten, dingt het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven mee naar de award. Voor de productie van biocomposiet is minder energie nodig dan voor metalen en koolstofvezels. Daardoor is de EM-04 lichter, efficiënter en duurzamer dan conventionele auto’s. De composieten kunnen lokaal geproduceerd worden, waardoor vervuiling door transport beperkt blijft.

De laatste finalist, Solar Team Eindhoven, bouwt aan een gezinsauto op zonne-energie. Daarmee laten ze zien dat duurzame mobiliteit voor iedereen beschikbaar kan zijn. Het wordt de opvolger van de Stella I en de Stella LUX, waarmee de Bridgestone World Solar Challenge in Australië werd gewonnen. De nieuw te ontwikkelen auto moet uiteindelijk niet alleen dienst doen als vervoersmiddel, maar ook als energiebron voor je huis.

Uitreiking

Op 13 februari wordt de prijs voor de beste innovatie in de Nederlandse automobielbranche uitgereikt. In totaal zijn er negen finalisten in drie categorieën. Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende kijkt uit naar de uitreiking. ‘Het niveau van de inzendingen was al hoog, wat de finalisten presteren is opvallend. Om elk van de negen finalisten de kans te geven zich op een gelijkwaardige manier aan de genodigden te presenteren tijdens de ontknoping, maken we de komende weken per categorie een film waarin niet alleen de innovatie zelf, maar ook de context waarin deze ingezet gaat worden, centraal staat. Daar gaat het uiteindelijk om, gezien het enorme belang van de automotive sector voor de Nederlandse economie.”

Meer informatie: automotiveinnovationaward.nl