Lees verder
Volledig plasticvrij en 100% composteerbaar, dat is de biodegradeerbare folie Unplastic van Outlander Materials uit Rotterdam, BioVoice-winnaar en één van de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs. Het materiaal is gemaakt van restwater uit bierbrouwerijen.
Redactie / Rotterdam

Eerder won het bedrijf met de ideeën voor Unplastic een innovatiecontract met Cargill in de BioVoice Challenge. Het materiaal wordt nu mede op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom verder ontwikkeld.

“Onze UnPlastic is kleurloos, geurloos en transparant”, zegt onderneemster Lori Goff, de oprichter van Outlander Materials. “Het heeft een hoge weerstand tegen zuurstof, wat de houdbaarheid van de producten die erin verpakt worden kan verlengen.” Daarmee kan Unplastic een concrete oplossing gaan bieden voor het plastic-probleem. Outlander Materials wil de afval en milieu-impact minimaliseren door het ontwikkelen van zeer functionele, composteerbare, zelfs eetbare alternatieven voor plastic folie voor eenmalig gebruik.

Zes finalisten

In totaal zijn er zes finalisten voor de ASN Bank Wereldprijs 2019, de competitie voor duurzame start-ups. De ondernemers leerden in het traject een businessplan maken, hun idee te pitchen en werden persoonlijk gecoacht. Naast Outlander Materials zijn dat Twenty products (cosmetica in poedervorm zodat niet onnodig water wordt getransporteerd), ptthee (kruidenthee uit inheemse bloemen en kruiden), CaffeInk (milieuvriendelijke inkt op basis van pigmenten uit koffiedik), WijkEnergieWerkt (mensen werken aan de verduurzaming van hun eigen wijk) en Circular Coffee Collective (collectief van progressieve koffie, thee en cacaobedrijven).

Op 13 november maakt de jury bekend onder wie de prijzenpot van € 55.000,- wordt verdeeld. De thema’s waarbinnen de genomineerden zich konden inschrijven – Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving – sluiten aan op de missie van ASN Bank.