Lees verder
De Conference on CO2-based Fuels and Chemicals kondigt zes genomineerden aan voor de innovatieprijs 'Best CO2 Utilisation 2023'.
Redactie / Keulen

Tot de geselecteerde genomineerden van dit jaar behoren een conversietechnologie voor op CO2 gebaseerde aminozuren en functionele peptiden voor gebruik in levensmiddelen, ultralaag koolstofbeton, elektrochemisch geproduceerd mierenzuur met behulp van cement-CO2, een CO2-adsorptiemateriaal op basis van met amines gefunctionaliseerde cellulosevezels, een schoen gemaakt van koolstofemissies en een procestechnologie om CO2 om te zetten in een reeks koolwaterstoffen voor straalmotoren.

De genomineerden zijn:

  • Arkeon – Arkeon (AT)
    Het proces van het bedrijf zet CO2 rechtstreeks om in aminozuren en functionele peptiden, waardoor een geheel nieuwe wereld van levensmiddelen mogelijk wordt.
  • AURORA – De zonsopgang door elektrochemisch geproduceerd mierenzuur uit CO2 uit cement – Rohrdorfer (DE)
    Mierenzuur wordt in één stap elektrochemisch geproduceerd van CO2 uit cement. De technologie biedt een cradle-to-gate-proces van rookgas tot een chemische stof met hoge toegevoegde waarde. Het omvat de eerste CO2-afvanginstallatie in een cementbedrijf en een unieke CO2-elektrolyse-eenheid, waardoor in één enkele stap mierenzuur kan worden gevormd, zonder dat verdere zuivering of aanzuring nodig is.
  • CarbonBuilt: Koolstofarm beton – CarbonBuilt (VS)
    De revolutionaire koolstofbenuttingstechnologie van CarbonBuilt vermindert de ingebedde koolstof van beton met 70-100%. De technologie vervangt cement door een eigen mix van goedkope, koolstofarme industriële afvalmaterialen. De gebruikte CO2 wordt opgevangen door verbranding van biomassa ter plaatse of door nieuwe Direct Air Capture (DAC)-technologieën om het mengsel uit te harden tot beton, waarbij de CO2 permanent wordt opgeslagen.
  • CellCO2 – DITF Denkendorf (DE)
    Een CO2-absorberend materiaal op basis van met amines gefunctionaliseerde cellulosevezels. De technologie begint met de omzetting van cellulosevezels in non-woven, gevolgd door chemische modificatie van het oppervlak met amines.
  • CleanCloud – LanzaTech, On, Technip Energies en Borealis (diverse)
    De eerste schoen ooit gemaakt van koolstofuitstoot, Cloudprime genaamd. Hij is gemaakt van CleanCloudâ„¢-schuim van ethylvinylacetaat dat koolstofemissies als grondstof gebruikt.
  • OXCCU – OXCCU Tech (UK)
    OXCCU is een eenstapsproces dat CO2 rechtstreeks omzet in koolwaterstoffen voor straalvliegtuigen (en/of alfa-olefinen voor chemicaliën) met behulp van een nieuwe ijzerkatalysator.

Een deskundige jury en de adviesraad van de conferentie hebben uit 20 interessante inzendingen deze veelbelovende genomineerden geselecteerd. Zij krijgen de kans om hun CO2-innovatie te presenteren aan een breed internationaal deskundigenpubliek op de conferentie over brandstoffen en chemicaliën op basis van CO2, die dit jaar van 19 tot 20 april 2023 in Keulen plaatsvindt. Het evenement biedt een uitgebreid overzicht van de stand van zaken op het gebied van CCU- en Power-to-X-technologieën en -toepassingen.

Zie de agenda voor details.

Beeld: On