Lees verder
Microsoft-oprichter Bill Gates en het Franse energiebedrijf Total SA gaan $14 mln investeren in Renmatix Inc. Het bioraffinagebedrijf uit Philadelphia maakt chemicaliën uit restafval, onder meer voor de productie van bioplastics
King of Prussia

Renmatix heeft de zogeheten ‘Plantrose’ technologie ontwikkeld, waarmee cellulose kan worden gewonnen uit biomassa door middel van superkritische hydrolyse. Cellulosesuikers vormen op hun beurt weer feedstock voor de productie van meer hoogwaardige chemicaliën. Zo zou het volgens Renmatix mogelijk zijn op deze wijze furanen te produceren.

Het bedrijf claimt dat het Plantrose hydrolyseproces leidt tot snellere reacties met nauwelijks ongewenste bijproducten. Bij de conventionele omzetting van biomassa worden micro-organismen gebruikt die zetmeel en suiker verteren. Dat proces kost beduidend meer tijd.

Renmatix wil haar technologie onder licentie gaan verkopen. Total SA heeft al geïnvesteerd in een licentie voor de productie van bijna 1 mln ton cellulosesuikers per jaar. Momenteel bezit Renmatix een demonstratie-fabriek met een capaciteit van ca. 3 ton per dag en een feedstock-verwerkingsfaciliteit.