Lees verder
De kunststof recyclingmarkt loopt tegen de grenzen van haar groei aan. Alleen wanneer grootschalige recycling van kunststoffen tot stand komt, kan de circulaire economie in Nederland doorbreken.
Den Haag

Structurele veranderingen zijn hiervoor noodzakelijk, stellen tien stakeholders in de rubber- en kunststofindustrie, de NRK en toonaangevende onderzoeksinstituten in het ‘Masterplan Kunststof Kringloop’.

Met dit Masterplan roepen zij overheid, industrie en wetenschap op actie te ondernemen als onderdeel van het recent gepubliceerde Rijksbreed programma circulaire economie.

Geen heldere normen


De circulaire economie is een ‘hot topic’, maar als het om kunststoffen gaat, blijft recycling in Nederland veelal beperkt tot relatief eenvoudige toepassingen en kleine projecten. Er zijn bovendien nog geen heldere normen en standaarden voor recyclaten en gerecyclede materialen.

De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) signaleert met een tiental partners in Nederland de noodzaak tot een schaalsprong. ‘Wanneer er geen overkoepelend systeem ontworpen wordt, met prikkels op basis van kwaliteit in plaats van volume, en met heldere normen, komt de recyclingmarkt niet verder’, aldus Erik de Ruijter, directeur Beleid en Advies bij de NRK.

De NRK en partners ontwikkelden daarom het ‘Masterplan Kunststof Kringloop’. Daarin staat een overkoepelende visie op het hele systeem van recycling, stimulerend overheidsbeleid en normering –zoals aanpassing van REACH (EU-verordening over risico’s van chemische stoffen voor de gezondheid van mens en dier) en de Waste Directive (Europese richtlijn over afvalmanagement).

Bioplastics


Ook voor toegepast onderzoek is een belangrijke plek weggelegd, bijvoorbeeld als het gaat over de kwaliteit van de recyclaatfracties en hoe om te gaan met onzuiverheden. Christiaan Bolck, programma-manager duurzame materialen bij Wageningen UR: ‘Ook het gezamenlijk opbouwen van kennis over scheidingssystemen en nieuwe manieren van recycling, zoals chemische recycling, is belangrijk om de kringloop van productie, gebruik en hergebruik op gang te krijgen.’

Bolck’s ultieme doel is een systeem waarin 95% van de kunststoffen worden hergebruikt en de resterende 5% bestaat uit biobased kunststoffen (bioplastics).

Het volledige Masterplan Kunststof Kringloop is te vinden op www.nrk.nl.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met het Centre for Biobased Economy (CBBE)