Lees verder
Green PAC iLab en OVDesigns ontvingen deze week het Estafettestokje Circulaire Economie uit handen van de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum, ter gelegenheid van de Week van de Circulaire Economie.
Redactie / Zwolle

Green PAC iLab werkte samen met OVDesigns aan de ontwikkeling van biobased en biodegradeerbare kunststoffen van koffiedik. Dat leidde inmiddels tot de productie van drie verschillende polymeren, met uiteenlopende toepassingsgebieden.

De Espresso Polymer is een kunststof die geschikt is voor langetermijnproducten, zoals stoelen en dienbladen. Deze is alleen biologisch afbreekbaar in een gecontroleerde omgeving. De Cappuccino-polymeer daarentegen is volledig biologisch afbreekbaar in natuurlijke omstandigheden. Zo lang het materiaal droog wordt opgeslagen, behoudt het zijn eigenschappen. Komt het echter in de natuur terecht, dan breekt het binnen ongeveer een jaar af naar zijn ruwe natuurlijke basis. De Americano Polymer is ontwikkeld voor eenmalig gebruik en degradeert in slechts twee maanden tot zijn grondstofbasis; het fungeert dan zelfs als voedingsstof voor de bodem.

Green PAC iLab is een community die innovatieve ondernemers met kennis en labfaciliteiten helpt om (kunststof) productideeën verder te ontwikkelen, te maken en te vermarkten, daarbij ondersteund door de hogescholen Windesheim en NHL Stenden, de Kamer van Koophandel, Lovetofund, Kennispoort regio Zwolle en de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. De provincie Overijssel stimuleert en ondersteunt bedrijven om te blijven vernieuwen en te investeren in digitalisering, innovatie en duurzaamheid.