Lees verder
Drie startups van incubator Green PAC iLab krijgen € 25.000 subsidie van het NWO-regieorgaan SIA, voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek. Voorwaarde is wel dat ze de onderzoeken in nauwe samenwerking uitvoeren met de kunststoflectoraten van Windesheim en NHL Stenden.
Redactie / Emmen

Het bedrijf Forest Living ontwikkelde een isolerend constructiecomponent dat het bouwen van woningen goedkoper en betaalbaarder maakt. Het component levert een hoge isolatiewaarde, waardoor de woning extra energiezuinig is. ‘De subsidie biedt ons de mogelijkheid om aan te tonen dat ons concept werkt’, zegt Johan Fluit van Forest Living. Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim, het iLab zelf en andere partners.

Koffiedik

Voor Olaf Vermeulen van OVDesigns is het geld zeer welkom. Hij houdt zich op het iLab bezig met het ontwikkelen van een kunststof op basis van koffiedik en biobased grondstoffen voor massaproductie. Dit onderzoek moet drie varianten biobased kunststof opleveren: ‘Met het geld kan ik, in samenwerking met het Lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden, onderzoek laten doen om de materiaaleigenschappen vast te stellen en mogelijke toepassingen te bepalen.’ Vermeulen denkt in eerste instantie aan een dienblad.

PBS Machinery, de onderneming van Peter-Bas Schelling (foto), ontwikkelt en produceert kleinschalige kunststofverwerkende machines die oceaanplastics recyclen voor nieuwe toepassingen. PBS Machinery doet dit in samenwerking met Precious Plastics, een wereldwijde gemeenschap bestaande uit honderden mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor de plastic vervuiling. ‘Met deze financiering kan ik onder meer de haalbaarheid testen van het concept van een spuitgietmachine die ik heb bedacht, samen met het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim.’