Lees verder
Nederland maakt volop gebruik van EU-ondersteuning voor wetenschap, technologie en innovatie. Uit het EU-programma Horizon halen ondernemers en kennisinstellingen bijvoorbeeld van elke ingelegde euro bijna twee euro terug. Maar het nationale en regionale beleid voor onderzoek en innovatie kan nóg beter aansluiten op het EU-beleid.
Redactie / Den Haag

Dat blijkt uit onderzoek van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI), op verzoek van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De AWTI adviseert bijvoorbeeld provincies om hun eigen beleid slim te koppelen met de EU-regelingen voor onderzoek en innovatie. Bijvoorbeeld door de regionale EU-middelen die provincies mogen uitgeven aan innovatie zo in te zetten dat ze het overige beleid versterken, en door regio’s te verbinden met andere regio’s in Europa om zo samenwerking in onderzoek en innovatie te bevorderen.

Ook is het volgens de AWTI belangrijk dat ook het mkb en hogescholen in Nederland goed gebruik maken van Europese ondersteuning. Zoals het nieuwe Accelerator instrument van de European Innovation Council, dat het valoriseren van fundamenteel onderzoek stimuleert en zich hierbij specifiek richt op het mkb.

Het AWTI-onderzoek is deze week aangeboden aan minister Adriaansens. Voor de zomer komt het kabinet met een reactie.

Beeld: greenbutterfly/Shutterstock