Lees verder
Vandaag is in Workum (Friesland) een doolhof van metershoge vezelhennepplanten feestelijk geopend. Niet alleen om in te spelen; het is ook een educatieve attractie die laat zien hoe vezelhennep groeit, welke biobased bouwproducten ervan zijn te maken en welke positieve impact de plant heeft op de bodem en de biodiversiteit.
Redactie / Workum

Het biobased doolhof kwam tot stand in samenwerking met agrarisch ondernemer en campinghouder Jan Pieter van der Plaats uit Workum en is ruim drie hectare groot. Friesland telt in totaal inmiddels ruim 500 hectare aan natuurlijke grondstoffen voor bouwmaterialen, bij meer dan 50 actieve agrariërs die zijn aangesloten bij het Europese project Building Balance.

Vezelhennep past uitstekend binnen het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de EU. Het gewas is geschikt als primaire (en secundaire), natuurlijke grondstof voor diverse producten, zoals isolatiemateriaal. Het neemt tijdens de groei veel CO2 op, zonder dat daarvoor chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of aanvullend water nodig zijn. Dat is goed voor het klimaat, gezonde en duurzame woningen, een toekomstbestendige agro-economie en de lokale werkgelegenheid.

Het biobased doolhof is nog de hele zomer open. Voor het zelf wil bezoeken: het is te vinden bij Camping Sudersé aan de Slinkewei 8 in Workum.

Beeld: het maaien van vezelhennep (Green Inclusive/YouTube)