Lees verder
Onderzoekers van de TU/e hebben een plasma-reactor ontwikkeld die vloeibare kunstmest maakt uit zon, water en lucht. De technologie is betaalbaar voor kleine boeren overal ter wereld.
Redactie / Eindhoven

“De installatie is eenvoudig op te zetten, duurzaam en zeer efficiënt”, zegt TU/e-onderzoeker Fausto Gallucci, die samen met partners in Afrika, Duitsland en Portugal succesvolle tests van het apparaat heeft gedaan in Oeganda.

In Afrika, waar 60 procent van alle boeren minder dan één hectare land heeft, hebben boeren vaak geen geld voor kunstmest. Bovendien is die vaak alleen in grote hoeveelheden te koop. Met de plasmareactor kan de meststof ter plekke en on-demand worden geproduceerd, naar wens met een aangepast nitraatgehalte.

Nu is de plasmareactor nog duur (zo’n € 70.000), maar Gallucci verwacht dat de prijs aanzienlijk zal dalen zodra hij op grotere schaal wordt geproduceerd. “Op een dag zullen boeren in Afrika hun eigen kunstmestunit kunnen kopen, individueel of collectief als dorp. Het collectief kan de reactor dan verhuren aan zijn leden, of de kunstmest verkopen aan andere dorpen”.

Laag energieverbruik

Het lage energieverbruik maakt de nieuwe plasmatechnologie een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele manier om stikstof te produceren, waarvoor zowel hoge druk als hoge temperaturen nodig zijn. Daarbij wordt elk jaar zo’n 300 miljoen ton CO2 uitgestoten.

Gallucci heeft samen met partners inmiddels de TU/e-spin-off 4th State Technologies opgezet om de minireactor op de markt te brengen. Ook gaat de spin-off andere veelbelovende toepassingen van plasmatechnologie onderzoeken, zoals het afvangen en hergebruiken van CO2 voor de chemische industrie.

De ontwikkeling van de plasmareactor is gefinancierd door de EU als onderdeel van het Leap-Agri-programma.

Beeld: TU/e