Lees verder
Het eerder dit jaar verschenen rapport ‘Biobased Opportunities voor de Eemsmondregio’ beschrijft de kansen voor chemiebedrijven om de productie van biobased chemicaliën onder te brengen in het Noord-Nederlandse chemiecluster.
Redactie / Groningen

Chemici André en Eric Heeres (respectievelijk Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen) identificeerden de meest kansrijke biobased chemicaliën die rondom Delfzijl kunnen worden geproduceerd, met behulp van al grootschalig aanwezige reagentia. “Het is één onderdeel van de circulaire, groene transitie die we beogen in Noord-Nederland”, zegt André Heeres. “Er kan veel meer in deze regio. Zo kunnen we verder kijken naar mogelijke modificaties van lokale biomassa met reagentia die nu nog niet in Delfzijl aanwezig zijn, naar enzymatische en fermentatieprocessen om biomassa naar chemische bouwstenen om te zetten en naar elektrochemie, oftewel de directe modificatie van biomassa met elektriciteit. Als je wat verder kijkt, zou je ook nog kunnen ingaan op biomassa of CO2 als grondstof in combinatie met de waterstof die straks in Delfzijl zal worden geproduceerd. Verder werken we aan plastic-based chemicals, waarbij we afvalplastics omzetten naar aromaten die weer kunnen dienen als bouwstenen voor de chemie.”

Genoeg mogelijkheden dus voor de verdere ontwikkeling van de groene chemie in Noord-Nederland. “Dit is een hartstikke mooie manier om het academische complex rondom Groningen en het industriële complex rondom Delfzijl aan elkaar te verbinden”, zegt Errit Bekkering van Chemport Europe. Dat werkt samen met Groningen Seaports en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) de proposities verder uit.

Het artikel over kansrijke chemicaliën voor Noord-Nederland verscheen in de Agro & Chemie van juni 2020.

Artikel gemist? Het is nog te lezen op deze website!

Beeld: Chemport Europe