Lees verder
Alteqo heeft in Chemiepark Delfzijl een productiefaciliteit geopend die jaarlijks 20.000 ton biobased oplosmiddelen kan produceren op basis van glycerol, een bijproduct van de biodieselproductie, meldt Chemport Europe.
Redactie / Delfzijl

De fabriek is het resultaat van tien jaar procesontwikkeling, pilot plant evaluatie en bouw, waarbij chemiebedrijf ChemCom (Delfzijl) en ingenieursbureau KTV Technology samenwerkten om waarde toe te voegen aan het restproduct glycerol.

“Wij bieden een alternatief voor oplosmiddelen op basis van petrochemie”, legt Martin Thielicke, Business Manager bij Alteqo, uit. “Onze oplosmiddelen Glycamal en Glycasol zijn voor 87 en 68 procent biobased.” Deze oplosmiddelen hebben een breed scala aan toepassingen, in detergenten en coatings of als oplosmiddel voor injecteerbare geneesmiddelen of agrochemicaliën, of voor het verbeteren van huidformuleringen. Het marktpotentieel is enorm. Thielicke: “Alleen al één van de petrochemicaliën die we willen vervangen, butylglycol, is in Europa al goed voor 160.000 ton per jaar.”

In de productieplant op Chemie Park Delfzijl zijn momenteel al zo’n dertig mensen werkzaam. De komende vijf jaar verwacht Alteqo de productiecapaciteit in Delfzijl uit te breiden met een tweede fabriek. “Het is onze ambitie om wereldwijd marktleider te zijn op het gebied van duurzame oplosmiddelen.”

Beeld: BGStock72/Shutterstock