Lees verder
ReSolute, het EU Flagship-project dat is gericht op het ontwikkelen van een nieuw, duurzaam geproduceerd, veiliger alternatief voor traditionele, fossiele oplosmiddelen, is vandaag (15 oktober) gelanceerd.
Redactie / Antwerpen

Onder leiding van biotechnologiebedrijf Circa Group zal het project een flagship-fabriek bouwen om levoglucosenon (LGO) te maken. De chemische bouwsteen LGO kan worden gebruikt om in één stap biobased oplosmiddel CyreneTM te produceren met behulp van grondstoffen uit hernieuwbare biomassa die niet voor voedsel bestemd is.

CyreneTM is een biobased alternatief voor traditionele oplosmiddelen zoals NMP, DCM en DMF, die vanwege hun toxiciteit wereldwijd onder regeldruk staan. Met een unieke set eigenschappen, waaronder viscositeit, oppervlaktespanning en polariteiten, kan CyreneTM worden gebruikt om een ​​reeks geavanceerde materialen te produceren.

De fabriek komt in Oost-Frankrijk en zal naar verwachting een productiecapaciteit van 1.000 ton CyreneTM per jaar bereiken. De engineeringwerkzaamheden beginnen volgende maand en de geschatte datum van ingebruikname is eind 2022.

ReSolute wordt medegefinancierd door de Bio Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) en brengt 11 partners uit zes landen samen. Het project biedt kansen op nieuwe productie en werkgelegenheid in Europa.

ReSolute Partners zijn IAR (FR), Circa Sustainable Chemicals BV (BE), Merck KGaA (DE). Will & Co (NL), University of York (UK), Talga Resources (DE), Huntsman Specialty Chemicals (CH), CPL (UK), AgroParisTech (FR), PNO Consultants (FR) en PFA (BE)

Afbeelding: H_Ko / Shutterstock