Lees verder
De verduurzaming door elektrificatie van de industrie in Noord-Nederland levert al op korte termijn grote knelpunten op. De capaciteit van de energie-infrastructuur is te gering en moet dus snel omhoog. Dat stelt de Industrietafel Noord-Nederland naar aanleiding van de pas verschenen Cluster Energie Strategie (CES).
Redactie / Groningen

De CES laat zien hoeveel elektriciteit nodig zijn in Noord-Nederland in de komende jaren. Daarbij wordt duidelijk dat er al op korte termijn krapte dreigt. Zo zal reeds in 2025 meer dan 4 keer meer elektriciteit gebruikt worden dan in 2020. In 2030 is er meer dan 16 keer zo veel elektriciteit nodig en in 2050 40 keer zo veel.

Tekorten verwacht

Door de snelle groei kan het bestaande elektriciteitsnet in het cluster Delfzijl al vóór 2025 niet meer voldoen aan de toenemende elektriciteitsvraag. Netbeheerder TenneT geeft aan dat er in de bestaande situatie nog een ruimte is van circa 300 MW, terwijl de totale vraag in 2025 zo’n 665 MW zal bedragen. Richting 2030 wordt dit probleem nog groter en ontstaat ook krapte bij fabrieken buiten de verschillende clusters en in het cluster Emmen. Zonder verzwaring van het elektriciteitsnet komt ook de productie van voldoende groene waterstof in gevaar.

Dit alles zal ingrijpende gevolgen hebben voor de haalbaarheid van klimaatdoelen. Andere verduurzamingsmogelijkheden, zoals de additionele inzet van biomassa of andere groene brandstoffen, zijn beperkt door de stikstofproblematiek . De Noord-Nederlandse industrie doet dan ook met klem een beroep op het rijk en de netwerkbedrijven. Zij moeten ervoor zorgen dat grote investeringen in voldoende elektriciteitsopwekking (voornamelijk wind op zee) en uitbreiding van de infrastructuur zo snel mogelijk in gang worden gezet. Volgens de netbeheerders is de doorlooptijd voor dergelijke investeringen normaal 7 tot 15 jaar. Dat duurt te lang.

De CES is te downloaden vanaf de website van Groningen Seaports.

Beeld: Sunsine Seeds/Shutterstock