Lees verder
Groningen en Drenthe beleven eind 2019 de grootste omschakeling naar elektrisch vervoer in Europa tot nog toe. In beide provincies gaan dan onder de vlag van vervoerbedrijf Qbuzz 159 batterij-elektrische en 22 waterstof-elektrische bussen rijden. De overige 179 bussen schakelen over op biodiesel.
Redactie / Emmen

De twee provincies samen vormen een van Nederlands grootste ov-concessiegebieden. Voor het eerst worden straks ook langere streeklijnen met elektrisch materieel gereden. In de steden Groningen, Assen en Emmen wordt alleen nog elektrisch gereden.

Het is de grootste omschakeling in Europa. Het record stond op honderd ‘traditionele’ batterij-elektrische bussen rondom Schiphol, eerder dit jaar. Met de nieuwe bussen dringt het OV-bureau Groningen Drenthe de CO2-uitstoot met 90 procent terug.

Waterstof

De 22 waterstofbussen van Qbuzz kunnen langere afstanden onderhouden dan elektrische bussen. Het lijkt niet veel, maar het zijn er meer dan waar ook in Nederland rijden. Veel regio’s kozen de afgelopen tijd expliciet níét voor waterstofvervoer, vooral omdat het te duur zou zijn. Groningen en Drenthe denken daar anders over. De provinciebestuurders zouden ook nog graag zien dat tien waterstofbussen die in Breda ongebruikt blijven, in het noorden worden ingezet.