Lees verder
Zes circulaire projecten in Rotterdam die bijdragen aan een CO2-arme en grondstofneutrale industrie komen in aanmerking voor een extra subsidie binnen het Europese herstelfonds REACT-EU (Kansen voor West). Dat maakt de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter bekend. In totaal gaat het om een subsidiebedrag van € 7 miljoen.
Redactie / Rotterdam

De innovaties omvatten o.a. een methode die baksteen uit havenslib maakt, een nieuwe supply chain die voorkomt dat windturbinebladen bij het afval belanden, een technologie om afvalzuren en asbestplaten in één keer te neutraliseren en een technologie die een duurzaam alternatief voor aardolie maakt uit zaagsel:

  • Asbetter Acids pakt twee milieuproblemen in één keer aan: het gaat in een chemisch proces 60.000 ton asbestcement dakplaten verwerken die anders worden gestort en 170.000 ton industriële restzuren neutraliseren die anders worden geloosd. Uit de reststromen worden materialen teruggewonnen voor o.a. de cement- en betonindustrie. In totaal wordt ruim 120.000 ton CO2 per jaar bespaard. In Rotterdam gaat Asbetter Acids een demonstratiefabriek bouwen. Het industrieel ontwerp hiervoor moet in september 2022 klaar zijn. De fabriek levert minstens 20 vaste arbeidsplaatsen op. De totale investering bedraagt € 60-70 miljoen.
  • Circular Recycling Company (CRC) pakt het afvalprobleem van vezelversterkt thermohardend composiet aan. Dit samengestelde materiaal komt voor in windturbinebladen, boten en bus- en treininterieurs. Het is moeilijk te recyclen door de gemengde samenstelling. CRC nam het initiatief om een geheel nieuwe toeleveringsketen op te zetten die end-of-life producten van vezelversterkt thermohardend composiet gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hiervoor wordt gewerkt aan een gecombineerde mechaniche en chemische recyclingfabriek op de Maasvlakte II.
  • Xirqulate gaat vervuild rivierslib uit de Rotterdamse haven en overblijfselen van huishoudelijk afval verwerken tot een grondstof voor de keramische industrie. Daarmee kunnen bakstenen worden gemaakt. Door gebruik te maken van een zogeheten Dynamisch Thermisch Oxiderend proces wordt veel CO2-uitstoot bespaard. Ook komt er tijdens het proces veel warmte vrij, die kan worden ingezet voor andere doelen, bijvoorbeeld voor elektriciteitsproductie. Xirqulate ontwikkelt een proof of concept op praktijkschaal.
  • Vertoro heeft een doorbraaktechnologie ontwikkeld om lignine-houdende biomassa uit zaagsel en reststromen van de land- en bosbouw om te zetten in cellulose, suikers en een ruwe lignine-olie. Deze olie, die Goldilocks wordt genoemd, vormt een duurzaam alternatief voor aardolie. Een eerste markttoepassing is de zeer vervuilende fossiele scheepvaartbrandstof te vervangen door biobrandstof. Ook kan Goldilocks dienen als biogrondstof voor de chemie en de materialensector. Vertoro gaat een 10 kiloton demoplant bouwen in de haven van Rotterdam, als aanloop naar een commerciële fabriek van 250 kiloton.
  • Met Selectieve Plastic Extractie (SPE), een geavanceerde chemische recyclingtechnologie, gaat OBBOTEC gemengde afvalplastics omzetten naar ‘near virgin’ materialen: zo goed als nieuw dus. Het SPE proces van OBBOTEC zit tussen mechanische en chemische recycling naar monomeren in. De polymeren blijven daarbij intact. Volgens een schatting van TNO kan hiermee in 2050 zo’n 300 kton plastics per jaar in Nederland weer worden omgezet tot direct inzetbaar hoogwaardig recyclaat. Met de subsidie gaat OBBOTEC o.a. een installatie bouwen die 1 kiloton vervuilde HDPE-reststromen opwerkt tot schone, kleurloze gerecyclede HDPE-korrels.
  • Xycle/Harbour Oil gaat via pyrolyse plastics verwerken die mechanisch niet of moeilijk zijn te recyclen. Het gaat dan om maritieme plastics, gemengde en vervuilde kunststoffen en meerlaagse voedselplastics. Xycle/Harbour Oil wil in dit project haar veelbelovende technologie opschalen naar de Europese markt. Met de subsidie wordt gewerkt aan een gedetailleerd procesontwerp om een solide fundament te creëren voor de beoogde procesinstallatie op praktijkschaal in het Haven Industrieel Complex in Rotterdam.

De 6 winnende flagshipprojecten zijn allemaal begeleid door het Industry Transformers Platform, een samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam, Stichting Circular Biobased Delta en CleanTech Delta.

Meer informatie is te vinden op de website van Innovation Quarter.

Beeld: Avigator Fortuner/Shutterstock