Lees verder
Het bedrijf ChainCraft gaat in de Amsterdamse haven een demonstratiefabriek bouwen voor de productie van biobased chemicaliën uit organische reststoffen. De ambitie is om binnen een aantal jaren een full scale commerciële fabriek te realiseren die tien keer groter is dan deze demonstratiefabriek.
Amsterdam

In eerste instantie zet ChainCraft groente- en fruitresten om naar vetzuren die worden verwerkt in diervoeding. Deze vetzuren worden geraffineerd uit palmolie en fossiele olie. Via het ChainCraft‘s procédé kunnen ze worden vervangen door vetzuren die volledig circulair worden geproduceerd. Hiermee wordt een significante reductie van CO2 uitstoot gerealiseerd. De realisatie van de installatie op deze schaal is een unicum in de wereld en vormt een doorbraak in de vergroening van de chemie, aldus de initiatiefnemers.

Hernieuwbaar

In de nieuwe installatie worden hernieuwbare grondstoffen gebruikt als input voor het productieproces. Dit kan een breed scala aan grondstoffen zijn. Niels van Stralen, directeur ChainCraft: ‘Wij starten met een stroom die bestaat uit groente- en fruitresten afkomstig van de voedselverwerkende industrie. Naast het gebruik van reststromen wordt ook bio-ethanol aan het proces toegevoegd. Het eindproduct zal worden afgezet als hoogwaardig additief in de diervoedingindustrie.’

Diervoeding

Begin 2018 wordt de fabriek in gebruik genomen. Er zal ruim een miljoen kilo eindproduct worden gemaakt. Dit product kent vele toepassingsmogelijkheden als halffabricaat of additief in food-, feed-, chemische toepassingen. Vooralsnog zal de volledige productie worden afgezet als hoogwaardig additief in de diervoedingsindustrie. De vetzuren hebben een sterk antimicrobiële werking om bijvoorbeeld schadelijke bacteriën zoals Salmonella en E. coli tegen te gaan in het maag- darmkanaal bij dieren. Het product kan daarmee het gebruik van antibiotica verminderen of soms zelfs geheel vervangen. De demonstratiefabriek aan de Basisweg in Amsterdam kent een semi-commerciële schaal. Er zullen 8 medewerkers aan de slag gaan.

Subsidie

De demonstratiefabriek is tot stand gekomen door betrokkenheid van een groot aantal relevante partijen. Naast de financiering door bestaande aandeelhouders DGF (Dutch Greentech Fund) en Horizon 3 is een alliantie gesmeed met AKEF (Amsterdam Klimaat- en Energiefonds) en Havenbedrijf Amsterdam. Daarnaast zijn subsidies toegekend vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Noord Holland via het Kansen voor West II programma, alsmede een Demonstratie energie-innovatie (DEI) subsidie vanuit RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).