Lees verder
GIDARA Energy heeft deze week de bouw aangekondigd van haar eerste geavanceerde biobrandstoffabriek in de haven van Amsterdam: Advanced Methanol Amsterdam ("AMA"). De nieuwe fabriek zal niet-recyclebaar afval omzetten in geavanceerde methanol.
Redactie / Amsterdam

De moderne fabriek zal ongeveer 87,5 KTA (kiloton per jaar) duurzame methanol produceren uit 175 KTA niet-recyclebaar afval (waaronder huisvuil, B-hout en sloopafval). Het komt neer op het afval van 290.000 huishoudens dat niet hoeft te worden gestort of verbrand. De biobrandstof vervangt fossiele brandstoffen, wat jaarlijks een aanzienlijke CO2 reductie oplevert. Nevenstromen zoals groene CO2 en vaste reststoffen worden gebruikt voor respectievelijk kassen en cementvulling.

De nieuwe fabriek gaat gebruikmaken van de technisch en commercieel bewezen HTW®-conversietechnologie die is ontwikkeld door RWE en Thyssenkrupp. “Onze focus is nu om de AMA-fabriek op te zetten en hetzelfde model te gebruiken voor andere locaties in Nederland, Europa en Noord-Amerika”, zegt Wim van der Zande, CEO van GIDARA Energy.

Biopark

De fabriek komt in het BioPark, een industriële locatie in de Haven van Amsterdam die is ontwikkeld voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Daar komt ook een kenniscentrum met een testfaciliteit en proeffabriek. Roon van Maanen, Directeur Energie & Circulaire Industrie bij Havenbedrijf Amsterdam: “Het AMA-initiatief slaat een brug tussen afvalverwerking en de industrie voor hernieuwbare brandstoffen. Het is een ‘vlaggenschipproject’ om ons dichter bij het bereiken van onze duurzame doelstellingen te brengen.”

Beeld: GIDARA Energy