Lees verder
GIDARA Energy en het Havenbedrijf Rotterdam kondigen GIDARA's volgende geavanceerd biobrandstoffaciliteit in Nederland aan: Advanced Methanol Rotterdam ("AMR").
Redactie / Rotterdam

Jaarlijks zal op deze locatie ongeveer 90.000 ton hernieuwbare methanol worden geproduceerd door de omzetting van 180.000 ton plaatselijk niet-recyclebaar afval, dat momenteel wordt verbrand. De geavanceerde methanol kan onder meer worden gebruikt in het wegvervoer, de scheepvaart en de luchtvaart, en die deze sectoren helpt hun CO2-uitstoot te verminderen en duurzamer te worden. Het bespaart 350.000 ton kooldioxide-equivalenten (CO2eq) per jaar en draagt daarmee bij aan het bereiken van de CO2-emissiereducties bereikt die zijn vastgelegd in de Europese richtlijn Hernieuwbare energie II (RED II) en het Fit-for-55-pakket.

100% Circulair

Alle nevenstromen van het conversieproces in de AMR-fabriek zullen worden gebruikt: de CO2 zal worden afgevangen en gaat naar tuinbouwkassen in de regio; de reststoffen worden gebruikt voor de cementproductie; andere stromen, zoals ammoniak en zouten, zullen worden verkocht en gebruikt als grondstof voor andere industrieën en als strooizout. Zo ontstaat een volledig circulair concept.

Wanneer de vergunning is ontvangen start de gedetailleerde engineering en constructie. Dat zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 zijn. Voor 2025 staat de start van de productie van hernieuwbare methanol gepland.

Blauwdruk

Vorig jaar kondigde GIDARA Energy Advanced Methanol Amsterdam aan; een ultramoderne faciliteit voor hernieuwbare brandstoffen. Deze faciliteit dient nu als blauwdruk voor AMR. De twee installaties zullen identiek zijn en gebruik maken van GIDARA’s gepatenteerde HTW®-vergassingstechnologie (High-Temperature Winkler). Deze technologie is commercieel toegepast in vier andere installaties voor de productie van syngas uit afval.

“Om aan de vraag naar schonere brandstoffen te voldoen, is een snelle expansie van GIDARA Energy’s productiefaciliteiten noodzakelijk”, zegt Wim van der Zande, CEO GIDARA Energy. “Aangezien wij ons ontwerp hebben gestandaardiseerd en onze toepassing hebben gemodulariseerd, kunnen wij de faciliteit in Amsterdam rechtstreeks in Rotterdam kopiëren. De locatie, de kwaliteit van de infrastructuur en de toegang tot een breed netwerk van partners waren doorslaggevende factoren bij de beslissing over de locatie van onze tweede vestiging. De samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam maakt het mogelijk om een geïntegreerde productwaardeketen van afval tot brandstof en andere waardevolle bijproducten te ontwikkelen.”

CO2-neutraal in 2050

Het AMR-terrein van 9 ha is strategisch gelegen in het Botlek-gebied van de Rotterdamse haven en is verbonden met leveranciers van grondstoffen, opslagterminals en andere bedrijven. Havenbedrijf Rotterdam heeft een belangrijke rol gespeeld bij het beschikbaar maken van deze locatie. “De fabriek van Advanced Methanol Rotterdam past zeer goed in onze langetermijnvisie voor de transitie van de industrie in de haven”, zegt Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam. De haven wil in 2050 CO2-neutraal zijn.

Een van de grotere, beoogde afnemers van de AMR-faciliteit wordt Finco Fuel Group, een wijdvertakt netwerk van ondernemingen, te weten Gulf Bunkering, GoodFuels, Licorne Fuel, Dalergy Group en Gulf Netherlands. Zij zijn gevestigd in Nederland, Duitsland en Zwitserland. FinCo is een belangrijke speler in de levering van diverse low-carbon energiedragers voor de verduurzaming van het transport via de weg en het water.

“Bij FinCo streven we ernaar het aandeel van duurzame, hernieuwbare brandstoffen snel te vergroten door nieuwe en innovatieve producten aan onze portefeuille toe te voegen”, zegt Bart-Willem ten Cate; Renewables Strategy & Development van FinCo Fuel Group. “Een bijkomend voordeel is dat biomethanol niet alleen de CO2-uitstoot vermindert, maar ook de plaatselijke luchtkwaliteit verbetert.”

In Agro&Chemie verschijnt binnenkort een uitgebreid artikel over GIDARA Energy en de inspanningen die het bedrijf samen met TU Delft verricht om de vergassing van biomassa nog schoner, efficiënter en flexibeler te maken.

Beeld: impressie van AMR op de nieuwe locatie/GIDARA Energy