Lees verder
RVO Nederland organiseert van 11 t/m 15 december een innovatiemissie naar Brazilië op het gebied van biogrondstoffen voor de chemie. De missie is interessant voor bedrijven die innovatieve manieren ontwikkelen om uit biomassa bouwstenen voor de chemische industrie te produceren en de contacten met Braziliaanse kennispartijen, bedrijven en overheden willen opbouwen of versterken.
Redactie / São Paulo

Deze innovatiemissie brengt Braziliaanse en Nederlandse partijen (bedrijven, kennisinstellingen en overheden) samen op de gebieden van:

  • circulaire en duurzame biogrondstoffen, ook door recycling van biobased materialen;
  • geïntegreerde bioraffinaderijen;
  • innovaties voor biobased chemische bouwstenen, biopolymeren en biobrandstoffen;
  • beleid ter stimulering van de bio-economie inclusief financiering van projecten.

Brazilië is een wereldleider in de productie en het gebruik van biomassa. Denk o.a. aan ethanol uit suikerriet dat als brandstof voor auto’s wordt gebruikt. Onderdeel van het agri-industriële complex in Brazilië is een sterk innovatiecluster op het gebied van biochemie en bioraffinage. Met kennis van het opwaarderen en efficiënt gebruiken van biomassa voor onder andere de productie van biopolymeren voor bestaande en nieuwe materialen.

Samenwerking

Nederland en Brazilië kennen een langjarige samenwerking op het gebied van biomassa als grondstof voor de economie. Door het recente bezoek van minister-president Mark Rutte aan Brazilië zijn bio-grondstoffen bovenaan de bilaterale agenda gezet. Ook de Topsector Chemie heeft Brazilië aangewezen als prioriteitsland voor de samenwerking op het gebied van biogrondstoffen voor chemische producten met maximale toegevoegde waarde. Boegbeeld van de Topsector Chemie Jacqueline Vaessen en het topteam Chemie nemen aan de missie deel. Dit is onderdeel van een meerjarig samenwerkingstraject dat aansluit op de prioriteiten van:

  • de Topsector Chemie;
  • het Nationaal Groeifonds-voorstel BioBased Circular;
  • het Mission Innovation programma voor Integrated Biorefineries.

Tijdens de missie worden vooraanstaande Braziliaanse onderzoeksinstellingen, bedrijven en (semi-)overheden bezocht, zoals:

  • de universiteiten van São Paulo en Campinas;
  • de federale onderzoeksfaciliteit voor biologisch hernieuwbare grondstoffen CNPEM;
  • onderzoeksfinancier FAPESP;
  • verschillende bedrijven zoals Braskem en Raízen.

Financiering

Direct na de missie een subsidiemogelijkheid voor Nederlands-Braziliaanse onderzoeks- en innovatieprojecten op het gebied van circulaire bio-economie, o.a. dankzij een GlobalStars-call die binnenkort opent (met deadline 2 april 2024).

Doel van de call is onderzoeks- en industriepartners uit Nederland en Brazilië die op dit gebied actief zijn bij elkaar te brengen. Momenteel bereiden NWO en FAPESP een ‘call for proposals’ voor via een partnerschap in het Nederlandse Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 programma. De call is gericht op het financieren van projecten over efficiënt en duurzaam gebruik van biomassa om een grondstoffentransitie in de chemische sector mogelijk te maken en de koolstofkringloop voor materialen in een circulaire economie te sluiten.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van RVO Nederland.

Beeld: São Paulo skyline (ESB Professional/Shutterstock)