Lees verder
Zeven Braziliaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan gezamenlijk innovaties ontwikkelen met kunststof composieten voor gebruik in de luchtvaartindustrie.
Redactie / São Paulo

Onder meer Ten Cate Advanced Components en vliegtuigbouwer Embraer doen mee aan het zogenoemde SPIRIT-project dat tijdens een bezoek van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aan het Braziliaanse wetenschappelijke luchtvaartinstituut ITA in São José dos Campos officieel is gelanceerd.

Groeimogelijkheden

Staatssecretaris Keijzer: ‘Als Europees innovatieleider is Nederland onder meer sterk in het ontwikkelen van industriële technologieën. Nieuwe lichtgewicht materialen worden bijvoorbeeld wereldwijd in de vliegtuig- en de scheepsbouw toegepast, maar zitten ook in allerlei productieprocessen verwerkt zoals machines en leidingen in de chemische industrie. Het SPIRIT-project is een mooi voorbeeld van internationale samenwerking waarbij innovatie kan leiden tot extra groeimogelijkheden.’

Nederlandse kennisinstellingen zoals het Thermoplastic Composites Research Center (TPRC) uit Enschede, wetenschappers van de TU Delft en bedrijven zoals Ten Cate Advanced Components, Airborne Oil & Gas en Damen Shipyards hielden in aanwezigheid van de staatssecretaris met hun Braziliaanse collega’s een werksessie over innovaties op het gebied van high tech systemen en materialen en het gebruik van lichtgewicht composieten in het bijzonder. Het materiaal wordt gebruikt bij de productie van vliegtuigen, ruimtevaartuigen, schepen en auto’s.

Innovatiewerkbezoek

Samen met innovatieve Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen is staatssecretaris Keijzer van zondag 19 tot en met woensdag 22 augustus in São Paulo, het economische en financiële centrum van Brazilië. Tijdens het bezoek worden niet alleen overeenkomsten gesloten over samenwerking. Ook toont Nederland haar expertise op het gebied van digitale en industriële technologieën waarvoor in Brazilië kansrijke markten bestaan.

Maandag sloot Keijzer namens de ministeries van EZK en OCW met de Braziliaanse minister Gilberto Kassab al een overeenkomst om in 2019 een gezamenlijk innovatieprogramma ontwikkelen. Beide landen werken al samen en willen nu meer onderzoek en ontwikkeling verrichten op thema’s als high tech systemen en materialen, ruimtevaart, medische technologieën en het voorkomen van natuurrampen.