Lees verder
Het Turkse bedrijf Biokim Rafineri İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Biokim refinery, industry and trade Co. Ltd.) gaat een unieke, commerciële bio-raffinaderij bouwen in het Turkse Adana. In de raffinaderij wordt per jaar 200 KT biobased ethyleenoxide als basis geproduceerd. Dit zal vervolgens gebruikt worden voor de productie van verschillende eindproducten als MEG en PPL.
Turkije

Biokim heeft de ambitie om duurzame en hernieuwbare grondstoffen te gebruiken voor de uiteindelijke productie van alledaagse producten. De feedstock moet onafhankelijk zijn van olie en natuurlijke, eindige grondstoffen. De fabriek wil door het combineren van commercieel bewezen en unieke technologieën, er zeker van zijn dat ze een economisch onafhankelijke en competitieve productiefaciliteit worden ten opzichte van traditionele raffinaderijen.

Biobased

Rafet Tükek, voorzitter van raad van bestuur van Biokim: ‘We hebben een innovatief business model ontwikkeld, dat de conventionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde waardeketen verstoord, maar de overgang naar een biobased en circulaire, dus meer duurzame economie versneld.’ Biokim heeft wereldwijd een breed netwerk opgebouwd, waardoor een platform is ontstaan voor het realiseren van de ambitie van biobased productie. De bedoeling is dat eerste en tweede generatie biobased ethanol gebruikt gaat worden bij de productie van alledaagse producten. Denk hierbij aan toepassingen voor de auto-industrie, meubels, vulmateriaal, luiers en verpakkingsmateriaal.

Centraal gelegen

De raffinaderij wordt gebouwd in de Adana Free Zone Area in Yumurtalık. Dankzij de goede infrastructuur en het feit dat het een belastingvrije zone is, is het de ideale locatie voor export naar Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De bouw moet in het tweede kwartaal van dit jaar starten. Naar verwachting zal de raffinaderij in 2020 operationeel zijn.