Lees verder
In Delfzijl werkt HyCarb samen met de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) aan de realisatie van een commerciële fabriek in Delfzijl voor de grootschalige productie van groene waterstof uit biogrondstoffen, via torrefactie en vergassing.
Redactie / Delfzijl

HyCarb is de ontwikkelings-BV die gedragen wordt door het in Amsterdam gevestigde Torrgas, dat al meer soortgelijke projecten in Nederland heeft. “We hebben ervaring in het produceren van syngas, groene CO2, biochar en stoom uit reststromen”, zegt Erwin Eijmans, medeoprichter van Torrgas. “Daarvan kunnen we onder meer groene waterstof maken en daaraan is in Delfzijl veel behoefte, vooral in de industrie, als grondstof zowel als brandstof.”

De ‘grondstof’ voor de fabriek komt van reststromen zoals sloophout en snoeihout. Binnen een paar wil het bedrijf ook bermgras gaan gebruikt. De toegepaste technologie werkt, zo is bewezen in meerdere demofabrieken die Torrgas al samen met Gasunie heeft gebouwd.

Syngas

Torrefactie, het zuurstofloos verhitten en vergassen van voorbehandelde biomassa-reststromen, levert syngas op. Dat is een mengsel van voornamelijk waterstof en koolmonoxide. Via een reactie met stoom wordt uit dit syngas nog meer groene waterstof gehaald. Het hele proces is CO2-negatief en bespaart in totaal zo’n 300.000 ton CO2 per jaar. Eijmans: “We kunnen dankzij het gebruik van getorreficeerde biogrondstoffen relatief eenvoudig opschalen en syngas produceren voor een aantrekkelijk kostprijs. Dit project is zeer kansrijk.’’

Volgens de plannen gaat de nieuwe productielocatie jaarlijks zo’n 15.000 ton aan groene waterstof leveren. Op dit moment wordt aan de voorbereidingen gewerkt, waaronder vergunningsaanvragen, engineering, het samenstellen van een team en de aankoop van de grond. De NOM financiert dit mee, want, zegt investeringsmanager Sytze Hellinga: “HyCarb past prachtig in onze groene ambitie en die van Chemport Europe om fossielvrij materialen te maken die wij allen dagelijks gebruiken.”

Kijk voor meer informatie op de websites van de NOM en Torrgas.

Beeld: NOM