Lees verder
Er moet een actieplan komen om te bevorderen dat de groeiende hoeveelheid biomassa duurzaam wordt geproduceerd, verwerkt en ingezet.

Dat stelt de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (Commissie Corbey) in het deze week verschenen advies: ‘Duurzaamheidscriteria Post-2020’. De Commissie concludeert daarin dat biomassa steeds belangrijker wordt als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materialen, brandstof, voedsel en veevoer. De urgentie om biomassaketens te verduurzamen neemt hierdoor toe.

Duurzaamheidseisen gelden nu echter niet voor alle typen eindgebruik, wat leidt tot verdringingseffecten en een ongelijk speelveld in de markt. Ook ontbreken in de huidige Europese kaders (de RED) eisen op zaken als bodem, water en sociale omstandigheden, en zijn er slechts minimale eisen rondom borging van duurzaamheid. Een nieuwe benadering is urgent. Ontbossing en aantasting van natuur en biodiversiteit gaan immers in rap tempo door, evenals de achteruitgang van bodems en zoetwatervoorraden.

 

Zes acties


Volgens de Commissie moet duurzaamheid onderdeel worden van de reguliere productie van biomassa. Het bedrijfsleven is weliswaar van goede wil, maar blijkt de business case voor duurzame productie moeilijk rond te krijgen. Daarom reikt de commissie het kabinet in het nieuwste advies een concreet actieplan aan om in samenwerking met het bedrijfsleven en andere stakeholders tot uitvoering te brengen. Daarin staan zes te ondernemen acties:

  1. Definieer binnen de EU een minimum duurzaamheidsstandaard die op alle productie van biomassa van toepassing kan zijn en zorg voor een goede borging, en bepleit dit ook binnen de EU;
  2. Introduceer een mechanisme van continue verbetering;
  3. Zet in op Duurzame Biomassaregio’s als alternatief voor en aanvulling op certificeringssystemen;
  4. Zet in op duurzame productieketens waarbij duurzaamheid onderdeel is van specificaties en normeringen;
  5. Promoot en bevorder als overheid dat het ‘marktaandeel’ van duurzaam geproduceerde biomassa vergroot wordt;
  6. Bevorder ketenoptimalisatie bij productie en gebruik van duurzame biomassa.

Commissie Corbey


De Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (Commissie Corbey) is in 2009 ingesteld door het ministerie van I&M en wordt daarnaast ondersteund door het ministerie van EZ. De Commissie Corbey wil ertoe bijdragen dat Nederland de kansen benut die de ontwikkeling van een biobased economy biedt, zoals verduurzaming van landbouw, energie en chemie. De commissieleden vertegenwoordigen wetenschap, NGO’s (milieu, natuur, sociaal) en bedrijven (elektriciteit, (bio)brandstoffen, voedsel, chemie, landbouw, hout).

Meer informatie is te vinden op de website