Lees verder
Ballast Nedam Development gaat als eerste bouw- en ontwikkelbedrijf de CO₂-opslag in haar woningbouwprojecten verhandelen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met klimaatstichting Climate Cleanup Foundation.
Redactie / Amsterdam

Het eerste project dat het bedrijf aankondigt is het ‘Natuurhuis’, een klimaatpositief project: het slaat meer CO₂ op dan dat het hele bouwproces uitstoot. Het project maakt gebruik van biobased bouwmaterialen, zoals hout, hennep en stro. In de groeifase halen deze gewassen CO₂ uit de lucht en eenmaal verwerkt tot bouwmateriaal slaan ze die CO₂ voor meer dan 100 jaar op.

Volgens Ballast Nedam en de Climate Cleanup Foundation moet klimaatpositief bouwen de nieuwe norm worden. De bouw- en vastgoedsector is met 13% van de Nederlandse economie de perfecte motor om CO₂ uit de atmosfeer te halen en langdurig op te slaan in biobased bouwmaterialen. Die kunnen ook nog eens in Nederland geteeld worden, zodat boeren en bouwers samenwerken aan een positieve klimaatimpact.

Sneller opschalen

Door een geldwaarde aan deze CO₂-opslag te koppelen, kunnen klimaatpositieve bouwprojecten concurreren met projecten die vervuilende materialen gebruiken, zoals staal en beton. Op deze manier komt er meer vraag naar biobased materialen, waardoor de biobased industrie sneller kan opschalen.

Climate Cleanup Foundation bepaalt de hoeveelheid opgeslagen CO₂ in biobased gebouwen, geeft hiervoor certificaten af en waardeert deze financieel op basis van Europese en internationale richtlijnen. De (deel-)certificaten worden verkocht aan bedrijven en overheden die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO₂-opslag, bijvoorbeeld om hun eigen CO₂-uitstoot te compenseren.

Dit moet zorgen voor een transitie van de complete bouwsector, die momenteel nog 11% van de wereldwijde CO₂-uitstoot voor zijn rekening neemt. In de toekomst zal de sector volgens Ballast Nedam en Climate Cleanup koolstof-negatief worden. Door jaarlijks tonnen CO₂ uit de lucht te halen draagt de sector zelfs bij aan het afremmen van klimaatverandering.

CO₂ stofzuiger

Volgens Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development wordt de bouw- en vastgoedsector hiermee “een CO₂-stofzuiger voor de Nederlandse samenleving.” Op die manier kunnen boeren en bouwers “onze nieuwe klimaathelden worden door samen biobased bouwketens op te zetten”, zegt Sacha Brons, projectleider bij Climate Cleanup Foundation.

Iedereen -overheid, bedrijf of individu- kan zich vanaf nu inschrijven voor de voorverkoop van CO₂-opslag in de woningbouwprojecten van Ballast Nedam Development.

Kijk voor meer informatie over dit initiatief op de website Construction Stored Carbon

Beeld: Natuurhuis, Ballast Nedam Development