Lees verder
Volgens de Duitse professor Hans Joachim Schellnhuber hoeft de oplossing voor het klimaatprobleem niet erg ingewikkeld te zijn. “Bouw genoeg houten huizen en de opwarming van de aarde gaat in z’n achteruit. We kunnen de wereld nog redden”, zegt hij in een artikel op het online platform P+.
Redactie / Potsdam

Schellnhuber is niet de eerste de beste. Hij was oprichter van het gerenommeerde Potsdam Institute for Climate Impact Research en lid van het VN-klimaatpanel IPCC. Hij adviseert de Duitse regering en de EU. In Groot-Brittannië ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn werk.

Joachim Schnellnhuber
Hans Joachim Schellnhuber (photo Hollin/Creative Commons)

Technologische oplossingen, zoals geo-engineering door chemicaliën in de atmosfeer te brengen of CO2 met machines ‘op te zuigen’ noemt hij dure en gevaarlijke flauwekul. Hij ziet meer in wat hij de ‘forestry correction pump’ noemt: bomen leggen CO2 vast in hout. De koolstof wordt vervolgens voor langere tijd opgeslagen in houten woningen, terwijl het bos weer aangroeit.

De plannen werden vorig jaar beschreven in een wetenschappelijk artikel in Nature Communications1. Uit de berekeningen blijkt dat het genoeg is om 500 miljard bomen te planten, bijvoorbeeld op de 1 miljard hectare gedegradeerd land die momenteel wereldwijd braak ligt. In het meest optimistische scenario zorgt dit voor een emissiereductie van 106Gton CO2 eq, in het meest pessimistische nog steeds voor 14 Gton reductie.

Woningnood is geen exclusief Nederlands probleem. De komende jaren zullen er in heel Europa miljoenen woningen moeten worden gebouwd om de bevolkingsgroei op te vangen. Biobased bouwen is hiervoor de enige verantwoorde manier. “Als we die huizen bouwen zoals wij altijd hebben gedaan, is dat het einde van het klimaatverhaal”, aldus Schellnhuber.

Lees het volledige artikel op P+.

1 Mishra, A., Humpenöder, F., Churkina, G., Reyer, C. P. O., Beier, F., Bodirsky, B. L., Schellnhuber, H. J., Lotze-Campen, H., & Popp, A. (2022). Land use change and carbon emissions of a transformation to timber cities. Nature Communications, 13(1). https://doi.org/10.1038/s41467-022-32244-w

Beeld bovenaan: Ekaterina Kondratova/Shutterstock