Lees verder
Concurrend bouwen met hout en tegelijk voldoen aan alle Bouwbesluit- en BENG-eisen? Dat kan prima, concludeert het Centrum Hout in de nieuwe ‘Rapportage Woningbouw in hout.’
Redactie / Almere

De rapportage gaat in op houtbouwsystemen voor de (sociale) woningbouw in Nederland. Daarbij is zowel gekeken naar seriematige grondgebonden woningen als naar appartementsgebouwen van zes bouwlagen. Zaken als bouwkosten, bouwkundige en bouwfysische aspecten, milieu-impact, bosbeheer en beschikbaarheid komen aan bod. Ook worden er tips gegeven voor een goede uitvraag.

Houtbouw is volgens deze rapportage een goede oplossing voor meerdere maatschappelijke opgaven tegelijk, zoals CO2-reductie, versnelling van de woningbouwopgave en de stikstofproblematiek. Er is voldoende duurzaam hout beschikbaar uit productiebossen. Bovendien is er bij houtbouw sprake van een stillere en schonere bouwplaats. Dat is een voordeel voor personeel op de bouwplaats en zeker ook voor omwonenden.

Opschaling haalbaar

Momenteel wordt minder dan 2% van de woningen in hout gebouwd. Diverse rapporten geven aan dat flinke opschaling haalbaar is. Een globale berekening laat zien dat 10.000 HSB woningen circa 175.000 ton CO2-eq besparen. Wordt de opgeslagen CO2 ook meeberekend, dan is dit circa 280.000 ton.

De Rapportage is opgesteld door Centrum Hout in samenwerking met deskundigen en een klankbordgroep met woningcorporaties uit de Buyer Group Houtbouw. Deze bundelt de inkoopkracht van publieke opdrachtgevers voor opschaling van de circulaire bouweconomie. Opdrachtgever is RVO namens PIANOo en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

Beeld: Houten woningen in Weert (Wonen Limburg)