Lees verder
Tegen 2040 kunnen alle nieuwbouwwoningen in Nederland met biobased materiaal worden gebouwd. Dat stelt stedenbouwkundige Marco Vermeulen in een interview met het dagblad Cobouw.
Redactie / Den Haag

Vermeulen stelde voor de provincie Zuid-Holland het rapport Zuid-Houtland op. Daarin staat dat de bouw van 1 miljoen woningen normaalgesproken gepaard gaat met 55 megaton CO2-uitstoot. ‘Als je die huizen bouwt met volledige biobased materiaal, bespaar je die uitstoot en sla je tegelijkertijd 45 megaton op. Dat is een verschil van 100 megaton’, zegt hij in Cobouw.

Snellere woningbouw

Bouwen met hout kan bovendien de woningbouwproductie aanzienlijk versnellen. In de praktijk blijkt echter dat hoogstens 2% van de woningen met hout wordt gebouwd. Het overgrote deel van de woningen in Nederland wordt nog steeds gebouwd in beton.

Het onderzoek maakt deel uit van de acht toekomstverkenningen voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI), die een toekomstvisie moet geven op de ontwikkeling van de leefomgeving in Nederland, in opdracht van het Rijk en vier provincies. De provincie Zuid-Holland gaat vervolgonderzoek doen naar de mogelijkheden, en spreek daar de komende periode over met gemeenten, bouwers, ontwikkelaars en andere partijen, waaronder Staatsbosbeheer.