Lees verder
E5 en E10 zijn aan de pomp vandaag de dag al heel gewoon: benzinemengsels waar 5 of 10% (bio)ethanol aan is toegevoegd. Maar moderne auto's kunnen veel méér aan.
Redactie / Raleigh

Dat blijkt uit onderzoek van de North Caroline State University in de VS, in opdracht van de milieu-organisatie Urban Air Initiative (UAI). Moderne auto’s rijden niet alleen probleemloos op een mengsel met tot 27% ethanol; de verbranding is ook efficiënter en er worden minder broeikasgassen uitgestoten.

In praktijkproeven stelden de onderzoekers vast dat het bijmengen van extra ethanol zorgde voor een beduidend verminderde uitstoot van fijnstof, koolmonoxide en CO2. De geteste voertuigen blijken goed in staat te zijn om het ontstekingstijdstip en de lucht/brandstof-verhoudingen aan te passen.

Opvallend is dat deze studie is uitgevoerd onder echte rijomstandigheden. Gewoonlijk vinden voertuigtesten plaats in laboratoria. Volgens technisch directeur UAI Steve Vander Griend toont het onderzoek aan dat bijna elk voertuig op de weg vandaag kan bijdragen aan een verminderde uitstoot.