Lees verder
Eurocommissarissen Frans Timmermans (Green Deal) en Virginijus Sinkevicius (Milieu) presenteerden woensdag (30 november) een nieuw voorstel voor het indammen van de groeiende stroom aan verpakkingsafval.
Redactie / Brussel

Meer hergebruik en minder verpakken is het uitgangspunt. Zo mogen webshops niet langer kleine voorwerpen in grote dozen versturen. De verpakkingen die we overhouden moeten duurzamer en waar mogelijk biologisch afbreekbaar worden. Plastic flesjes met shampoo en bodylotion in hotels worden helemaal verboden. Koffiecapsules en stickers op fruit moeten biodegradeerbaar worden en bij voorkeur van bioplastic zijn gemaakt.

Verpakkingsmateriaal is op dit moment verantwoordelijk voor 36 procent van alle afval. Van alle plastic dat in Europa wordt gebruikt, zit 40% in verpakkingen. Als er niks gebeurt, stijgt de hoeveelheid verpakkingsafval tegen 2030 met 19%. Voor plastics geldt zelfs een stijging van 46%.

Daling

Als de lidstaten en het Europees Parlement de voorgestelde maatregelen van de Europese Commissie overnemen, zal de hoeveelheid verpakkingsafval (nu 180 kilo per burger per jaar) juist 15% dalen. Het zou ieder jaar ruim 20 miljoen ton CO2 emissies en €6,4 miljard economische schade door milieuvervuiling schelen.

Nieuwsuur besteedde een item aan de nieuwe Brusselse wetgeving en hoe daarop wordt gereageerd vanuit de kunststofindustrie, de Wageningen University & Research dat werkt aan biobased en biodegradeerbaar afval en merkeigenaar Unilever. De aflevering is terug te kijken vanaf de website van de NOS.

Lees ook meer over verpakkingsafval en het chemisch recyclen van afvalplastics in het verslag van de Circular Recycling Summit in Moerdijk vorige week.

Beeld: richardjohnson/Shutterstock