Lees verder
De Europese biotechnologie-industrie zet alle zeilen bij om de strijd aan te gaan met het COVID-19 (Corona) virus. Dat meldt de brancheorganisatie EuropaBio.
Redactie / Brussel

Volgens EuropaBio biedt biotechnologie een belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele farmaceutische benaderingen, doordat het zich richt op het werken met menselijke cellen en genmechanismen. Chinese onderzoekers publiceerden al een gensequentie van COVID-19 op 9 januari 2020.

Het verkennen van de genetica leidt tot meer inzicht in de werkingsmechanismen van een virus. Deze informatie is te vertalen in werkbaar materiaal om een ​​antivirale behandeling of een vaccin te ontwikkelen. Bovendien kan een succesvolle biotechnologiebehandeling mogelijk een onmiddellijke immuunrespons door een met COVID-19 geïnfecteerde patiënt mogelijk maken, zodat deze niet hoeft te wachten op een beschermende respons die door een vaccin wordt opgewekt.

Veelbelovende oplossingen

Minstens 60 biotechnologiebedrijven ontwikkelen op dit moment actief therapeutische reacties op het virus. Veelbelovende oplossingen zijn te vinden in antiretrovirale geneesmiddelen die eerder waren ontwikkeld voor HIV / AIDS, en in het werken met eerder onderzoek naar de SARS- en MERS-coronavirussen. De huidige prioriteit is de snelheid van ontwikkeling van deze potentiële behandelingen en om zo snel mogelijk te weten of ze veilig en doeltreffend zijn.

Enkele recente updates:

  • Een door Gilead ontwikkeld geneesmiddel tegen het ebolavirus leverde veelbelovende resultaten op bij de bestrijding van COVID-19. Het richt zich op de enzymen die virussen gebruiken om zichzelf te repliceren. Momenteel lopen er klinische onderzoeken in China, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
  • Sanofi en Regeneron zijn een klinische fase II / III-studie gestart voor patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19. Ze hebben honderden virusneutraliserende antilichamen geïdentificeerd, waarvan sommige zijn geïsoleerd van mensen die al zijn hersteld van COVID-19.
  • Pfizer heeft een vijfpuntenactieplan opgesteld om het virus aan te pakken, dat erop gericht is de beschikbare tools en expertise met andere bedrijven te delen, waaronder ontwikkelings- en fabricagemogelijkheden, terwijl het zich ook richt op het verbeteren van de toekomstige respons op soortgelijke pandemieën.
  • Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een antilichaam ontwikkeld dat het coronavirus kan binden. Dit wordt momenteel verder getest.

Samenwerking noodzakelijk

De biotechnologie-industrie samen met nationale en internationale overheidsinstanties, waaronder het Europees Geneesmiddelenbureau, om ervoor te zorgen dat patiënten ononderbroken toegang hebben tot de essentiële benodigdheden en levensreddende producten waarvan ze afhanklijk zijn.

Volgens EuropaBio is het echter ook van cruciaal dat de Europese Commissie en de lidstaten samenwerken om de activiteiten te coördineren voor de verplaatsing van medicijnen en vaccins en medische apparatuur van productielocaties in heel Europa naar patiënten die deze het meest nodig hebben.